понеділок, 23 травня 2022 16:39

Януковича знову заарештували - прокуратура назвала справу

Януковича знову заарештували - прокуратура назвала справу
Янукович переховується у Російській Федерації. Фото: ТАСС

Печерський районний суд міста Києва обрав позбавленому звання президента Віктору Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це 23 травня повідомив Офіс генерального прокурора.

Йдеться про підписання "Харківських угод" з Російською Федерацією. Кримінальне провадження - за обставинами вчинення Януковичем державної зради.

За даними слідства, Янукович був у змові з колишнім прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

На шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, надав РФ та її представникам допомогу у підривній діяльності проти України.

21 квітня 2010 року у Харкові Янукович підписав угоду з росіянами, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ на території України - Криму і Севастополі. Замість того, щоб вивезти російський флот з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попереднє державне керівництво допомагало Росії - голова СБУ про свідчення Медведчука

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності російських військ в Україні, їх переоснащення й модернізації та у подальшому - вторгнення збройних сил РФ і окупації Криму.

Досудовим розслідуванням займається Державне бюро розслідувань.

Минулого тижня суд дозволив арештувати Януковича у справі про організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

2019 року суд заочно визнав Януковича винним у держзраді і пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

Янукович перебуває у розшуку. Після Революції гідності втік до Росії. 2015 року Верховна Рада позбавила його звання президента.

У квітні 2010-го тодішні президенти України й Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали так звані Харківські угоди, якими продовжили термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму з 2017-го до 2042 року з автоматичною пролонгацією на п'ять років.

Коли у Верховній Раді розглядали ратифікацію цієї угоди, тодішнього спікера Володимира Литвина закидали яйцями.

Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію 236 народними депутатами "Харківських угод".

СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Януковича знову заарештували - прокуратура назвала справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути