пʼятниця, 15 жовтня 2010 18:06

Янукович узаконив "тушки" і викреслив "день опозиції"

Янукович узаконив "тушки" і викреслив "день опозиції"

Президент Віктор Янукович підписав закон про внесення змін до регламенту Верховної Ради.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно із цим законом, "мінімальна кількість народних депутатів для формування депутатської фракції має становити не менше ніж 15 народних депутатів". Народний депутат, якого виключено чи який вийшов зі складу депутатської фракції, є позафракційним.

Також, згідно із законом, позафракційні народні депутати можуть об'єднуватися у депутатську групу народних депутатів, мінімальна кількість народних депутатів для формування якої має становити не менше ніж кількість, визначена частиною першою статті 59 цього Регламенту.

Законом встановлюється, що Верховна Рада розглядає питання про надання згоди на призначення прем'єр-міністра не пізніше ніж у п'ятиденний строк з дня внесення відповідного подання президентом.

Зокрема, "кандидатура прем'єр-міністра попередньо розглядається на засіданні комітету, до предмета відання якого належить таке питання, який надає Верховній Раді своє рішення не пізніш як у чотириденний строк з дня внесення відповідного подання президентом".

Відповідно до закону, рішення про надання згоди на призначення кандидата на посаду прем'єр-міністра вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

Новим регламентом суттєво обмежено права опозиції - вона більше не має права на "день опозиції".

Нагадаємо, 8 жовтня Верховна Рада привела закон про регламент у відповідність з Конституцією редакції 1996 року, виключивши з регламенту норму про імперативний мандат (заборону депутатам переходити між фракціями).

30 вересня Конституційний Суд скасував закон № 2222-IV "Про внесення змін до Конституції" від 8 грудня 2004, яким, зокрема, вводився імперативний мандат, і доручив органам державної влади привести законодавство у відповідність з Конституцією 1996 року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Янукович узаконив "тушки" і викреслив "день опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути