понеділок, 16 листопада 2020 18:36

Янукович не приїде, але крадійство йому пробачатимуть - Ігор Луценко

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт Віктора Януковича в справі про розгін Майдану 18-20 лютого 2014 року. Таке рішення судді ухвалили 16 листопада.

Апеляція скасувала рішення Печерського райсуду, ухвалене в травні.

Говоримо про це з народним депутатом 8-го скликання, учасником Революції гідності Ігорем Луценком.

Автор: Сергій Старостенко
  Кремль хоче делегітимізації Майдану, каже Ігор Луценко
Кремль хоче делегітимізації Майдану, каже Ігор Луценко

Що означає таке рішення суду?

"Не думаю, що воно особливо щось означає. Є вирок, котрий передбачає ув'язнення Януковича. Я би звертав увагу на інше. На активи. Поставити перед правоохоронними органами запитання: скільки багатств конфіскували у дохід держави? Підозрюю, що ніскільки. Арешт на "Межигір'я", наскільки знаю, ще є. Можливо, ще на щось, до речі, про це не чув.

Ідеологія попередньої влади, а можливо, і нинішньої, полягала в наступному: за те, що мент убив на Майдані, ми караємо. А якщо хтось перед цим грабував мільярдами, через що все сталося, то тих пробачаємо. Практично простили всіх. Більшість з цієї банди, крім тих, які зараз у Росії, а їх невелика частина, повернулися. І на ці гроші організовують всілякі спроби реваншу.

Єдиний виняток – Єфремов. Побув певний час під арештом. Все".

Чого добивається Янукович?

"Добивається не Янукович, а Росія. Янукович такий же "самостійний" у заявах, як і той же Жванія. Будуть дії на делегітимізацію Майдану. Через адвокатів Януковича. Ті працюють не на юридичну мету захисту прав обвинуваченого. Найняті за гроші утікачів і, можливо, за сприяння російських спецслужб на те, щоб створювати міфи щодо Майдану в руслі російської ідеології".

Єдиний виняток – Єфремов. Побув певний час під арештом. Все

Позбавлений звання президента повернеться в Україну?

"Думаю, він прекрасно розуміє, що йому не світить поки що повертатися сюди. Не потрібно це і владі. Навіщо така червона ганчірка?

Але юридично виправдати його – це інтерес спецслужб РФ. Проти Януковича багато обвинувачень. Насамперед намагатимуться його відмазати від економічних, корупційних злочинів. Тому що це є спільний інтерес і попередньої влади, і теперішньої. Щоб за такі речі нікого не покарали. Так, він зрадник, негідник - із цим вони погоджуватимуться, засуджуватимуть. Але крадійство, скоріше за все, будуть йому прощати".

Чому таке рішення суду стало можливим?

"У Кримінальному процесуальному кодексі є величезна кількість підстав для того, щоб такі рішення приймати. Може бути і через те, що зволікає слідство. Це неймовірно, але якщо Янукович раптом тут з'явиться, то звісно його посадять. Тому що є вирок, котрий набув чинності".

Як поводяться інші посадовці часів Януковича?

"Колишня міністерка юстиції Олена Лукаш. Ніби ж були кримінальні провадження, подавали на неї в розшук. І що? Вона ходить по ефірах і розказує, яка погана була Небесна сотня. Це наслідок провалу прокуратури. Той же Портнов. Погрожував слідчим, була заява про злочин. Ну і де це все? Теж бігає по ефірах. І так можна далі пригадувати.

Якщо дивитися на багатіїв, колишній міністр екології та природних ресурсів Злочевський. Є якісь зараз до нього претензії? Так розумію, що вже немає. Пам'ятаю, ще на початку влади Януковича він був авторитетним членом його організованої корпорації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський прокоментував призначення чиновника режиму Януковича в ОП

Торік у січні Оболонсь­кий райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту. Позбавлений звання президента утік з України 23 лютого 2014-го. Відтоді живе в Росії.

Раніше в уряді заявляли, що за режиму Януковича було вкрадено близько $40 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не приїде, але крадійство йому пробачатимуть - Ігор Луценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути