субота, 07 грудня 2013 12:31

"Янукович і надалі буде спокійно керувати країною" - Балашов
10

Фото: Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Понад три десятки статуеток різнокольорових корів розставлені в кабінеті бізнесмена і ведучого 52-річного Геннадія Балашова. Він їх колекціонує. Така ж велика тварина стоїть і на розі його офісу.

Двоє чоловіків налаштовують відеотехніку для запису стрес-шоу з Балашовим "Психологія грошей". Програму показують в інтернеті на "Ютубі" та крутять на"Бізнес-радіо". Геннадій Вікторович сідає на шкіряне коричневе крісло, говорить російською.

Яка доля чекає на владу у зв'язку із подіями на Майдані ?

- У Януковича буде все прекрасно. Якби всі піднялись, то може щось і змінилось в його долі. А так тієї кількості людей, що вийшла на вулиці, недостатньо для радикальних змін. Він і надалі буде спокійно керувати країною, хіба що підвищить трохи пенсії. Теж саме стосується і уряду. Максимум - приберуть одного-двох міністрів для заспокоєння громадян.

Наскільки вірогідний сценарій розпуску парламенту?

- Навряд чи. Все одно в опозиційних сил немає більшості. Комуністи як завжди підтримають "регіоналів". А те, що члени Партії регіонів виходять звідти, то це нічого не означає. Звичайно опозиція буде робити вигляд спротиву, але це ні до чого не призведе.

Чим закінчиться Євромайдан?

- Люди фізично втомляться і розійдуться, тому нічим серйозним. Їм не вистачає всеукраїнської підтримки. Опозиція таки домовиться про налагодження ситуації із владою, тому справа ця затихне до виборів.

Ви говорили, що незважаючи на економічне падіння, рейтинг Януковича зростатиме. За рахунок чого?

- Ще не народився політик, який може йому протистояти. Ні Яценюк, ні Кличко не мають політичної ваги. У них немає ні ресурсів, ні бази, ні більшої електоральної активності. Кличка взагалі не бачу кандидатом у президенти. Він одинак, не має команди. Його підперли податковим законом, який тихенько прийняли. Поки ще не бомбили і не трощили.

Сила Януковича в тому, що у нього багато сильних людей, які зможуть самі провести кампанію. Він очолює величезну зграю, яка діє, як єдиний організм.

Але ж бачимо опитування, за якими будь-хто з опозиціонерів перемагає Януковича в другому турі

- Ну і що? Ці опитування ні про що не свідчать.

На що готовий Янукович заради перемоги на виборах?

- Будуть фальсифікації, подачки населенню, прямий підкуп аж до електорату на Західній Україні. З бюджету виділятимуть гроші на пам'ятники. Хочете на мову? Будуть. Після підписання Угоди Євросоюз і Америка згодні давати до 10 мільярдів доларів.

Що взамін попросять в України?

- Європа мріє про об'єднання з Україною тисячу років. Ходили сюди з війнами і ніяк не могли захопити хоч до Дніпра. А тут аж по Харків. Тому тисячолітня війна закінчується. В нас ресурсна база. Є калій, літій, газ, у великих кількостях практично безкоштовна робоча сила, порожні поля під рапс. Хороша країна та ще й з дурним населенням, яке можна експлуатувати.

Чому дурне?

- Українці думають не про власне благополуччя та багатство. Сидять на печі, дивляться телевізор. Їм дадуть хліб і будуть експлуатувати. Має відбутися переорієнтація в головах, бо там безлад. Це станеться, коли уряд почне говорити як зробити, щоб в Україну прийшли гроші. А не про зарплату, пальне, пенсію.

Після вступу до Євросоюзу життя народу повинно різко погіршитись через конкуренцією. Зменшиться кількість робочих місць. Чим більше погіршуватиметься життя, тим більше голосуватимуть за старого політика.

Чому не перейдуть до опозиціонерів, якщо ті пропонуватимуть альтернативу?

- Ті не мають, що пропонувати. Опозиція стане беззубою після підписання угоди, бо не матиме до чого апелювати. А у Януковича все буде гаразд – отримає кредит, підніме пенсії на 200 гривень. Приховані безробітні знову за нього проголосують.

Зараз бачимо, що люди виходять на вулицю. Але майдан — це не революція. Це одні багаті відібрали владу у інших. Але система не була змінена. Революція за Юлю, за Вітю — це безглуздя. Може статися, коли люди вийдуть за власну свободу. Поки українці виходять тільки за гроші та порожні гасла.

Ви говорили, що в Україні є супербагаті і супербідні. Коли з'явиться потужний середній клас?

- Сьогодні держава повністю бере участь в економіці. Це треба змінити. Створює непотрібний продукт: дозволи, ліцензії, погодження. Цим торгують чиновники та особливо талановиті підприємці. Найбільше заробляють на відкатах податку на додану вартість. Доходить до 50 відсотків. Повинна відбутися революція — спочатку в розумінні, що податки — це шкідливо. Працювати "по-білому" в країні неможливо. 70 відсотків тіньової економіки — не випадковість. Загнана туди обставинами: податками, дозвільною системою. Так може тривати постійно.

Як побудувати заможну державу?

- Повинні зробити позитивний економічний клімат, щоб оподаткування було найнижче на євроазійському просторі. Якщо прибрати дозвільну систему, вільне ходіння валюти, безмитну торгівлю, то почнеться ділова активність.

Але це несе певні ризики.

- В Україні повинні з'явитися гроші, а вони сюди не йдуть. Маємо дуже мало олігархів на 46-мільйонну країну — Фірташ, Ахметов, Пінчук, Коломойський. Але я б їх назвав мікромільярдерами. У Нью-Йорку живуть 400-500 мільярдерів. І то наші мільярдери сумнівні з точки зору їхніх активів. Завтра їхні іржаві заводи зупиняться і будуть нічого не варті.

Який діагноз можна поставити нашому суспільству?

- Депресивний від безвиході. Немає де заробляти гроші. Люди ходять похмурі, ми ні в що не віримо. Порахуйте кількість негативних новин про вбитих тварин, дітей, зґвалтованих жінок, про корупцію. У нас нація незадоволених і це несвідомо з дитинства. Розвинена заздрість бідних до багатих. Всі бідні вважають, що їх обібрали. Безгрошів'я призводить до чорних думок.

Ці депресивні настрої будуть змінюватись із часом?

- Сподіваюсь. Коли людину загнали в глухий кут, в неї виникає депресія. Потрібен позитив.

В чому і де шукати позитиви?

- В тіньовій економіці: сидіти і не платити податки державі. Це буде правильно, бо така держава нас не повинна влаштовувати. Влада живе нереально багатим життям, в той час як інші загинаються. Єдиний можливий варіант – перерити їм кисень, не платячи.

Коли очікувати на ці зміни?

- Багато залежить від 28 листопада (саміт у Вільнюсі, де може Украйна підписати Угоду про асоціацію із ЄС – "ГПУ".) Спочатку буде велике розчарування всіма політиками. Всі перестануть вірити всім. Глибока депресія через те, що дехто очікує диво від ЄС. Ніби підпишемо Угоду, а наступного дня поїдемо в Європу. Цього не буде. Але саме переоцінка подій суспільством приведе до позитивних зрушень.

Як Янукович пояснюватиме це електорату?

- Пропаганда буде побудована таким чином, що хоч і складно, але ж ми вступили до Європи. Ми зробили цей крок, покращення всі отримали, а тепер треба потерпіти.

Чого хоче простий українець?

- Особистість українця нецілісна. Нічого не хоче, ні на що не сподівається. Потрібно запалити бажання, показати, що все можливо. Це все змусить його хотіти. Коли українець скаже: "Хочу бути мільйонером, і все для цього зроблю", тоді почне змінювати все навколо.

Чим пояснити кризовий стан української економіки?

- Сюди не йдуть гроші. Я б відмінив податки, бо більше люди нічого не придумали. Візьмемо наприклад, контрабандистів, з ними жорстоко боролися, і ніхто не поборов. Єдина, хто переміг – Англія. Вона скасувала мито. Як тільки є різниця в ціні, то одразу виникає контрабанда, корупція, та й дурний державний апарат. Треба зробити систему простою.

Можливо, варто зменшити кількість податків, як у це зробили у Швеції, Норвегії, Сингапурі, Грузії?

- Кожна територія повиннаобирати найвигіднішу схему для себе. Ми не можемо взяти норвезький приклад, бо в них є нафта і риба. Я пропоную систему 5 на 10. Це ідея введення тільки двох податків, а саме 5 відсотків з продажів, які платить покупець і 10 - соціальний податок, що платить одержувач зарплати та відміна всіх інших зборів.

В усьому світі хто займається виробництвом – відсталі країни. Промислова революція завершилась, а зараз постіндустріальний світ. Треба займатись фінансами, торгівлею, транспортом, інноваціями. Україна може стати найбільшою світовим торговельним майданчиком в разі безподаткової системи. Треба дивитись, куди йдуть найрозвиненіші країни. Якщо є можливість купити дешевше, то для чого виробляти. Якщо китайці виробляють більше, краще, швидше за нас. Для чого нам це?

***

Геннадій Балашов народився в Дніпропетровську. Закінчив економічний факультет Дніпропетровського держуніверситету. До 1998 року— начальник управління політики міськвиконкому. Тоді очолив партію "За красиву Україну", яку заснував майбутній мер столиці Леонід Черновецький. Розпалася за рік через конфлікт між Балашовим та Черновецьким. Після цього вони не спілкуються.

1998 року Балашов обирається народним депутатом по виборчому округу № 27 у Дніпропетровську. 2012-го йшов по округу № 221 у Києві. Програв висуванцю "Батьківщини" Леонідові Ємцю. За Балашова проголосували 3,3% виборців.

Зайнявся філософією, політичною психологією та психоаналізом. Є директором столичного агентства нерухомості "Липки". Став ведучим передачі стрес-шоу про бізнес та багатство "Психологія грошей". Вчить підприємців вести бізнес. Зокрема, як залучити інвесторів до власного бізнес-проекту.

В останніх програмах Балашов зачіпає тему промивання мізків в українців.

На лютий 2014 року набирає 12 підприємців-послідовників, яких навчатиме вести бізнес. За це з них бере $700 на місяць. Співавтор книги "Як стати авантюристом? Роздуми мільйонера". Мріє про золотий пам'ятник на свою честь.

Має трьох дітей: 28-річну Юлію, 19-річного Геннадія та 10-річну Дашу. Син вчиться в Америці на фізика, найстарша донька перебуває у декреті. Дружина 40-річна Наталія викладач англійської. Допомагає чоловікові в роботі, веде його сторінки у соціальних мережах.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович і надалі буде спокійно керувати країною" - Балашов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути