Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2012 18:58

Янукович хоче посилити свою недоторканність і послабити депутатську

Янукович хоче посилити свою недоторканність і послабити депутатську
Янукович боїться, аби його не могли затримати без згоди Ради. Фото: novostimira.com.ua

У Верховній Раді України (ВР) зареєстровано проект закону №0976 від 12 грудня 2012 р. ініційований народними депутатами VI скликання Віктором Януковичем і Олександром Лавриновичем. Законопроект передбачає можливість затримання Президента тільки за згоди ВР.

Текст законопроекту "Про внесення змін до Конституції України" (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб) опублікований на офіційному сайті Ради.

Пропонується внести зміни в ст. 105 Конституції України і передбачити, що "Президент України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності звинувачувального вироку суду щодо нього".

При цьому зі статті 105 Конституції України пропонується вилучити слова: "Якщо тільки Президент України не був усунений із поста в порядку імпічменту".

При цьому законопроект пропонує дозволити заарештовувати нардепів без згоди Верховної Ради (ВР) після обвинувального вироку суду. Згідно з документом, частина 3 ст. 80 Конституції України, якою визначається недоторканність депутатів ВР, пропонується викласти в такій редакції: "Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності звинувачувального вироку суду щодо нього".

У чинній версії фрази "до набуття чинності звинувачувального вироку суду щодо нього" немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тушок" та "піаністів" породила норма про депутатську недоторканність - Міщенко

"Прийняття запропонованих змін надасть можливість... унеможливить використання недоторканності для уникнення відповідальності за порушення закону", - говориться в пояснювальній записці до документа.

Варто зазначити, що документ був створений 3 жовтня 2008 р., висновок комітету було отримано 21 червня 2012 р., однак отриманий Верховною Радою він був лише 12 грудня.

Нагадаємо, Верховна Рада вже робила спроби обмежити недоторканність депутатів. Законопроектом, який ВР прийняла 5 липня і направила до КСУ, пропонувалося виключити з чинної редакції Конституції України частину першу статті 80, згідно з якою "народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність", а частину третю цієї статті викласти в новій редакції, згідно з якою "народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набуття чинності звинувачувального вироку суду щодо нього". У частині 3 статті 105 запропоновано виключити слова "якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту".

КСУ розглянув відповідний проект закону і визнав заплановані внесення до Конституції конституційними в частині обмеження депутатської недоторканності, але відхилив обмеження президентської недоторканності.

З прийняттям законопроекту № 3251, депутати підтримали рішення КСУ і привели законопроект у відповідність з рішенням КСУ. З нього зняли норми про обмеження президентської недоторканності. Саме у такій редакції проект закону розглядав КСУ.

Нагадаємо, відповідно до діючої Конституції України, Президент і народні депутати мають юридичну недоторканність на момент перебування на посаді.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче посилити свою недоторканність і послабити депутатську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути