четвер, 29 жовтня 2020 09:39

Мін'юст прокоментував скандальне рішення КС

Мін'юст прокоментував скандальне рішення КС
Малюська відзначив й позитивні моменти. facebook.com/DenisMalyuska

Дію норм антикорупційного законодавства, визнаного рішенням КС неконституційним, буде відновлено.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що ВР, Кабмін та Офіс Президента разом із експертною спільнотою "швидко напрацюють" законопроєкт, яким врегулюють вплив НАЗК на суддів.

"Суд скасував усі ключові антикорупційні повноваження НАЗК (причому щодо усіх чиновників, не лише суддів). Також КС вказав, що кримінальна відповідальність за декларування недостовірних відомостей є надмірною. І таку відповідальність теж скасував", - написав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК заявило про корупцію у Конституційному суді. КС поскаржився Зеленському на тиск

Малюська відзначив й позитивні моменти:

"КСУ не скасовував саме електронне декларування або ж кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Так само залишився діяти і електронний реєстр декларацій, хоча доступ до його даних буде обмежено (сподіваюсь ненадовго). Скоріше за все, судді отримають свій окремий механізм контролю за статками та витратами, який не буде поступатися НАЗК. Тобто антикорупційний контроль за суддями буде збережено. Декларування недостовірної інформації (або ж недекларування) доведеться карати більш м'яко, через адміністративну відповідальність. Але і за Кримінальним кодексом санкції були не надто "драконівськими", тому разючої зміни не відбудеться", — резюмував міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситник назвав основні причини скасування КС антикорупційної реформи

У вівторок Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення прийняв за конституційним поданням депутатів від ОПЗЖ і групи "Партія "За майбутнє".

Після цього президент Володимир Зеленський заявив, що скористається законодавчою ініціативою, щоб спробувати повернути закон через Верховну Раду.

Зараз ви читаєте новину «Мін'юст прокоментував скандальне рішення КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути