вівторок, 11 травня 2021 11:52

Ахметов з віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

Щороку українці віддають з кишень гроші для олігархів, зокрема на ремонт їхніх електромереж. Про це йдеться в новому сюжеті Bihus.info.

У родини олігарха Ріната Ахметова є новий будинок у Швейцарії. Приміщення нібито купив його син. Будинок коштує 2 млрд грн, пише журналіст Денис Бігус на "24 канал"

  Новий будинок родини Ахметова
Новий будинок родини Ахметова

Також Ахметов поповнив колекцію, де вже була одна з найдорожчих у світі вілл - у Франції, не набагато дешевшою квартирою в Лондоні. А ще є маєток під Києвом.

  Маєток Ахметова під Києвом
Маєток Ахметова під Києвом

Гроші на ці будинки Ахметов отримує з української економіки, переважно - енергетики. Новий будинок приблизно коштує 2 млрд грн і за збігом обставин 2021 року українці доплатять ДТЕКу олігарха приблизно 2,5 млрд грн за електроенергію.

Формально не для того, щоб компенсувати новий будинок, а щоб ДТЕК відремонтував електромережі, адже в самого Ахметова грошей на ремонт нібито немає.

Громадяна платять за ремонт електромереж олігарха, бо в нього пролобіювали цю доплату на державному рівні. Держава впровадила так званий додатковий RAB-тариф.

Що означає RAB-тариф

Наприклад, вартість інтернету від Укртелекому з 2021 року зросла на 30-50 грн. Це - наслідки RAB-тарифу.

У компанії кажуть, що електроенергія, паливо, зарплата - цей комплекс факторів впливає на збільшення собівартості і зокрема на необхідність збільшення фіксованих цін на інтернет.

З 1 липня в компанії зросте і ціна на зв'язок по "міському телефону". Серед причин теж ціна на електроенергію. Укртелеком перебуває контролем Ахметова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помічника Зеленського таємно возять на Maybach у маєток Ахметова

Послуги від Ахметова подорожчають через зростання тарифу для олігарха. Але така ситуація чекає й на всі інші товари і послуги. Платіжку на електроенергію умовно можна поділити на три частини:

вартість самої електроенергії – більша частина платіжки;

вартість доставлення від електростанції до обленерго – 10%;

її доставлення від обленерго до будинку, школи, магазину – 20%. Така сума зросла на третину, а платіжка загалом – на 10%.

Це здорожчання і є RAB-тариф. Увесь бізнес має тепер платити більше приватним обленерго, щоб їх відремонтувати.

Ви платите за відповідний тариф, коли виходите за поріг квартири, наприклад, у кав'ярню чи магазин. Адже бізнес, щоб залишатися "на плаву" має підняти ціни на каву, тістечка, м'ясо, хліб, соки тощо. Бо саме він за ремонт електромереж олігархів і заплатить.

Так само і швейні або меблеві фабрики, молочні ферми. Їхня продукція теж здорожчала або ще здорожчає через нові ціни на електрику.

Навіщо влада запровадила додатковий тариф

Влада запровадила додатковий тариф, тому що за останні 20 років приватні власники обленерго (переважно) і державні власники (в основному підконтрольні олігархам) "зносили енергетичну систему до дірок".

Її потрібно реставрувати і оновлювати, адже не буде мереж, не буде світла. За свої гроші олігархи це робити не збираються. Тому держава дозволила підвищити платіжки приблизно на 10%.

Чиновники вирішили, що RAB-тариф порахують від вартості обленерго. Тобто беруть вартість всієї регіональної електромережі, вираховують 3% цієї вартості і підвищують тариф на стільки, щоб щороку ці додаткові 3% олігархам набігали.

Коломойський контролює п'ять обленерго

Олігарх Ігор Коломойський частково або повністю контролює п'ять обленерго. 77% Полтаваобленерго поступово викупили – за 230 млн грн. На момент купівлі – це $38 млн.

Якщо частка у 77% коштує $38 млн, то повністю Полтаваобленерго під час продажу оцінили у 50. Але коли почало мовитися про додатковий тариф, що має становити 3% вартості компанії, то Полтаваобленерго оцінили вже у $400 млн.

Коломойський скупив нерухомість у багатьох країнах світу замість інвестицій в реставрацію електромереж. Тепер за реставрацію платитимуть українці. У США хочуть конфіскувати будинки олігарха через махінації із Приватбанком.

А в Україні громадяни продовжать підкидати олігарху по 3% від 400 млн - по $12 млн на рік. Але не 2021 року, бо Коломойський не встиг оформити документи, повідомляють журналісти.

Суркіси контролюють два обленерго

Партнери Коломойського брати Суркіси – встигли подати. Вони контролюють Прикарпаття і Львівобленерго.

І в них теж немає грошей на їхній ремонт. 37 млн грн на рік, щоб найняти для "Динамо" Мірча Луческу знайшли, а на реставрацію електромереж – ні. Українці платять їм додатково приблизно $30 млн щороку.

Партнер Суркісів в облгазах - Віктор Медведчук. Частини офшорів записані на його дружину Оксану Марченко. Їм теж якась "копійчина перепаде". Всі її компанії наразі під санкціями, а от їхні облгази отримують RAB-тариф.

Обленерго, пов'язані з Бойком та Льовочкіною

Фірмі, яку пов'язують з депутатом медведчуківської ОПЗЖ Юрієм Бойком, належить Волиньобленерго. А Закарпаттяобленерго - його колезі по партії і сестрі бізнес-партнера Юлії Льовочкіній.

Волиньобленерго перейшла від держави в приватні руки за $58 млн, а тепер його повну вартість держава оцінила в 3,5 раза дорожче. А Закарпаттяобленерго оцінили в сім разів дорожче, ніж під час продажу.

Гроші українців отримує Григоришин

Костянтин Григоришин – це російський олігарх, якому п'ятий президент Петро Порошенко дав український паспорт. Він знайшов $25 млн і створив "Міжнародну лігу плавання" для сина.

Олігарх контролює чотири обленерго. Їхній ремонт профінансують українці. За Чернігівське обленерго держава отримала $34 млн. А щоб нарахувати RAB-тариф, його переоцінили всемеро дорожче. В Сумах обленерго оцінили приблизно в $15 млн під час продажу.

Григоришин завдяки RAB-тарифу "відіб'є" суму, сплачену державі за половину цього обленерго, вже до кінця цього року.

Вінницяобленерго Григоришин ділить з людьми з орбіти Порошенка. Останній отримав контроль над часткою в облгазі вже за президентства. Вінницяобленерго власникам від держави дісталася майже вдесятеро дешевше, ніж її оцінили зараз. Її вартість можна буде "відбити" за менш як чотири роки.

Загалом за всі свої облгази Григоришин отримуватиме від українців додатково щорічно приблизно $30 млн.

Російські олігархи мають п'ять обленерго в Україні

П'ятьма облгази в Україні досі володіє компанія "ВС Енерджі", яку приписують трьом російським олігархам, один з яких – депутат російської держдуми – Олександр Бабаков.

Він потрапив під санкції в Україні, США, Євросоюзі, бо голосував за окупацію Криму. Більшість обленерго компанія скупила до війни, але в Чернівціобленерго контрольний пакет отримали 2017 року.

Після початку війни законодавчо дозволили розривати угоди в енергетиці з росіянами. Але "ВС Енерджі" за документами належить європейцям.

П'ять облгазів сукупно перейшли від власності держави не більше, як за $150 млн. Облгази оцінили в понад $1,5 млрд – в десять разів дорожче.

Вони теж отримали RAB-тариф. Завдяки йому можуть за неповні три роки "відбити" ціну, яку держава отримала за всі ці обленерго.

Держава продавала олігархам майно за зниженими цінами

Дніпрообленерго дісталася Ахметову в чотири рази дешевше. Київобленерго в приватні руки перейшло в понад 10 разів дешевше. За всі обленерго він 2021-го отримає приблизно 2,5 млрд грн. Так само як і всі наступні роки.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг про випадки вкладання власних грошей олігархів в їхні облгази нічого не знає. Це випливає із відповіді комісії, яку вона надіслала розслідувачам.

"Інформація щодо інвестування власних коштів (нетарифних джерел) поза ІП (інвестиційною програмою) у НКРЕКП відсутня", - мовиться в повідомленні. Все, що вони вкладали до цього і вкладатимуть - гроші споживачів електрики - українців.

RAB-тариф по-максимуму

Те, що держава продавала олігархам майно за заниженими цінами, очевидно. Але Фонд держмайна не лише тоді занизив вартість обленерго. Ймовірно, вони завищують ціну і зараз – для того, щоб олігархи отримали RAB-тариф по-максимуму.

Наразі обленерго оцінювали за методикою 2016 року. Її створили в Нацкомісії енергетики під керівництвом Дмитра Вовка. Він подав у Фонд держмайна розцінки на обладнання, з якого складаються обленерго. Фонд тоді затвердив методологію розрахунків.

Основне найдорожче устаткування обленерго - трансформатори. Журналісти з'ясували, що основне обладнання на Запорізькому трансформаторному заводі коштує значно дешевше, ніж чиновники написали в методологію.

Активно просувати додатковий тариф почали 2016-го через Вовка. Тоді впровадження RAB-тарифу зупинили депутати.

Однак у Верховній Раді дев'ятого скликання Ахметов отримав під сотню нардепів, а ще - лояльного прем'єр-міністра та профільного міністра енергетики. Всі вони почали лобіювати встановлення RAB-тарифу.

Торік у січні повідомлялось, що олігарх Рінат Ахметов, найбагатша людина України, купив віллу на Лазуровому узбережжі у Франції вартістю €200 млн або 5,3 млрд грн.

Статки олігарха Ріната Ахметова за рік зросли у 2,7 раза з $2,8 млрд до $7,6 млрд, за данними видання Forbes Україна.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов з віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути