вівторок, 25 жовтня 2022 18:37

Ядерні навчання Росії: ЗМІ розповіли про ракети 1980-х

Ядерні навчання Росії: ЗМІ розповіли про ракети 1980-х
Країна-агресорка Російська Федерація вдруге за рік проводить ядерні навчання. Фото: ТАСС

Російська Федерація проведе друге за рік навчання з ядерного стримування "Гром-2022".

Перші відбулися за п'ять днів до початку повномасштабної агресії проти України. Про російські навчання повідомили Defense Express.

РФ планує після завершення навчань НАТО з ядерного стримування Steadfast Noon, які стартували 17 жовтня і продовжаться до 30 жовтня, провести свої навчання "Гром".

Точних термінів проведення поки що не озвучено, але за договором зі США Кремль має заздалегідь попередити про них.

Перші навчання відбулися 19 лютого ы частково проходили поблизу України з пусками балістичних і крилатих ракет. Ще тоді через залучення сил Південного військового округу і Чорноморського флоту було припущення, що це можливо репетиція завдання ракетного удару по Україні.

Нові навчання будуть сконцентровані на перевірці міжконтинентальних балістичних ракет. Ймовірно, ключовим районом випробувань стане північ РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал НАТО сказав про "серйозну відповідь" Путіну

Москва традиційно перевіряє готовність міжконтинентальних балістичних ракет, терміни експлуатації яких для деяких систем вже давно перевищили всі закладені нормативи.

Наприклад, Р-36М2 "Воєвода" у кількості до 46 ракет відповідають за доставку понад 30% усіх ядерних зарядів балістичних ракет. Їхній випуск завершився з розпадом СРСР, а їх максимальний термін використання був оцінений до 2005 року.

А перевірка їхньої реальної готовності відбувалася шляхом відстрілу найстарішої ракети, якщо вона виконувала своє завдання, термін експлуатації тривав. Якщо ні, то запускали іншу і так далі, поки завдання не було виконано.

Балістичну ракету "Тополь" прийняли на озброєння у 80-х роках і модернізували у "Тополь-М" у середині 90-х. 18 радянських "Тополів" ще на озброєнні, ще 78 російських "Тополь-М" були виготовлені до 2011 року.

Якщо брати наземну компоненту, то 88 ракет РФ було вироблено понад 30 років тому, 78 одиниць близько 20 років тому, що становить майже 50% всього арсеналу. Аналогічна ситуація стосується балістичних ракет підводного базування.

17 жовтня НАТО розпочало щорічні ядерні навчання Steadfast Noon за участі 14 країн. Навчання Альянсу збігаються в часі із щорічними ядерними навчаннями Росії.

Нема ознак, що в межах цих навчань або в іншому контексті президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення застосувати ядерну зброю чи зброю масового знищення в Україні, сказали у Білому домі.

Зараз ви читаєте новину «Ядерні навчання Росії: ЗМІ розповіли про ракети 1980-х». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути