вівторок, 09 червня 2020 14:27

4 референдуми й електронне голосування: що пропонує Зеленський у новому законопроєкті

4 референдуми й електронне голосування: що пропонує Зеленський у новому законопроєкті
На сайті Верховної Ради України з'явився проєкт Закону про всеукраїнський референдум. Фото: Вадим Чуприна

На сайті Верховної Ради України сьогодні вранці з'явився "Проєкт Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум". Ініціатор - Володимир Зеленський. В обід на сайті додали текст проєкту й супровідні до нього документи. Структурно законопроєкт складається зі 131 статті та 13 розділів.

Законопроєктом передбачено такі види всеукраїнського референдуму за предметом: 1) затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; 2) вирішення питання загальнодержавного значення; 3) зміна території України; 4) втрата чинності законом України або окремими його положеннями, - йдеться у пояснювальній записці.

Згідно з текстом законопроєкту, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;

спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

щодо законопроєктів із питань податків, бюджету, амністії;

віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

На всеукраїнський референдум можна виносити одне питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков сказав, коли депутати розглянуть закон про референдум

Проєктом закону розширено коло суб'єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у Центральній виборчій комісії. Очікується, що це сприятиме посиленню легітимізації рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі, зміцненню зв'язків інститутів громадянського суспільства з органами державної влади.

"Ключовою новацією законопроєкту, що вирізняє його серед інших законопроєктів, що їх реєстрували у Верховній Раді України, є визначення можливості запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму,зокрема електронних голосувань", - йдеться в пояснювальній записці.

Зазначено, що це питання розробляли на основі вивчення зарубіжного законодавства та досвіду його застосування щодо електронних голосувань, насамперед європейських держав.

"Зарубіжні країни демонструють як позитивний, так і негативний досвід застосування електронних голосувань на референдумах і виборах. Найскладніше тут - технічно забезпечити захист персональних даних виборців і вберегти системи для електронних голосувань від несанкціонованих втручань. Тому в законопроєкті передбачено, що питання електронних процедур у процесі всеукраїнського референдуму здійснюватиметься в порядку, визначеному законом", - йдеться в документі.

Для забезпечення організації і проведення всеукраїнського референдуму законопроєктом передбачено створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи із забезпечення електронного голосування. Норми щодо введення процедур електронних голосувань мають набути чинності з початком роботи автоматизованої інформаційно-аналітичної системи щодо забезпечення електронного голосування після ухвалення відповідного рішення Центральною виборчою комісією та його оприлюднення в газеті "Голос України" і на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.

Як зазначено в пояснювальній записці, ухвалення цього законопроєкту потребуватиме видатків із Державного бюджету України на створення та забезпечення функціонування автоматизованої інформаційно-аналітичної системи забезпечення електронного голосування.

Крім того, забезпечення проведення всеукраїнського референдуму має здійснюватися, крім залучених коштів відповідних суб'єктів процесу референдуму, також за рахунок виділених на це коштів Держбюджету.

Законопроєкт пропонує доповнити статтю 19 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачивши, що справ, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів, стосуватиметься питання предмета всеукраїнського референдуму.

Також запропоновано встановити, що строк конституційного провадження не може становити понад 30 календарних днів для справ, серед яких - надання висновку про відповідність Конституції України (конституційність) питання, яке пропонується для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою, міжнародного договору, що передбачає зміну території України, який вноситься до Верховної Ради України для надання згоди на його обов'язковість.

Верховна Рада зможе розглянути законопроєкт про загальнонаціональний референдум уже через декілька тижнів. Уже підписали лист до Венеційської комісії й туди ж направили законопроєкт про загальнонаціональний референдум, розповів голова парламенту Дмитро Разумков.

Зараз ви читаєте новину «4 референдуми й електронне голосування: що пропонує Зеленський у новому законопроєкті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути