Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2013 22:21

Україна і Молдова ніколи не будуть в ЄС - Віце-прем'єр Росії

 Україна і Молдова ніколи не будуть в ЄС - Віце-прем'єр Росії
Фото: telegrafist.org

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін вважає, що Україна і Молдова не приєднаються до Євросоюзу.

Про це він заявив у середу журналістам у Брюсселі.

"Для таких держав, як Україна і Молдова, вступ до асоціації з Євросоюзом - це не вступ до ЄС. Різниця велика", - заявив Рогозін.

На його думку, "європейська перспектива" цих двох держав "дуже туманна".

"Швидше за все, вони ніколи не увійдуть до Європейського союзу. Але вже зараз вони підпишуться під правилами, виконанням чужих норм і стандартів", - сказав Рогозін.

Він порівняв ситуацію з кандидатським партійним стажем: " Виконувати статут партії вже треба, відповідальність і зобов'язання є, а прав - жодних".

На його думку, в Україні це може призвести до руйнування традиційних горизонтальних відносин, кооперації, насамперед, з російськими підприємствами.

Росія, вважає Рогозін, не зможе співпрацювати з Україною, як колись, якщо вона почне підкорятися іншим правилам економічного розвитку, ніж ті, які були досі.

Рогозін прогнозує падіння виробництва в Україні.

"Я думаю, що вони повинні увідомлювати, що ми не зможемо в такому випадку розглядати їх як нейтральну держава з тієї простої причини, що стандарти будуть інші", - сказав віце-прем'єр.

"Значить, ми не можемо розміщувати там деякі чутливі технології, нам доведеться їх повністю локалізувати на території Російської Федерації. Це означає великі проблеми, пов'язані з майбутнім авіапрому, космічного співробітництва та іншого", - додав він.

"Ми прямо і відкрито попереджаємо наших українських партнерів, що вони повинні робити цей крок усвідомлено і пояснювати своєму промисловому класу, з чим він зіштовхнеться відразу після Вільнюського саміту", - заявив Рогозін.

Він висловив надію, що "все-таки і офіційний Київ, і офіційний Кишинів порадяться зі своїм народом, зі своїми промисловцями, платниками податків, перш ніж ухвалювати ці суто політизовані рішення".

На думку Рогозіна, "занадто багато тут інтриги і занадто мало тут довіри".

"Ми закликаємо ЄС не підігрівати нашим партнерам, щоб вони здійснювали необдумані вчинки. Чи не вішати, як у відомої домашньої тварини, морквину перед носом, при цьому розуміючи, що морквину вона ніколи навіть і лизнути не зможе, але буде весь час йти за цією морквиною вперед", - сказав Рогозін.

На його думку, у Вільнюському саміті "Східного партнерства" ЄС набагато більше політики і набагато менше економіки, в ньому немає економічної прагматики, а тільки є бажання якомога ширше розтягнути Євросоюз.

"Це ж не гумовий виріб - ЄС, його ж не можна розтягувати і натягувати на все найбільше, кругле і опукле. Можна рано чи пізно зіткнутися з певними розривами", - сказав він.

На його думку, здійснюючи будь-які дії, необхідно розуміти наслідки.

Рогозін бачить у Вільнюському саміті "певний рубіж". Він вважає, що це не стільки вирішення економічних питань, скільки геополітичних.

Зараз ви читаєте новину « Україна і Молдова ніколи не будуть в ЄС - Віце-прем'єр Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути