середа, 16 березня 2011 13:23
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Аварії на АЕС змушують переосмислити українську економіку

Вибухи на японських атомних електростанціях змушують Україну замислитися над майбутнім ядерної енергетики і вітчизняної економіки, що побудована на домінуванні цього виду енергогенерації.

Німеччина оголосила тримісячний мораторій на подовження термінів експлуатації своїх 17 АЕС. А один із керівників російської енергетики заявив, що атомникам доведеться "заново доводити безпечність своєї галузі".

Світову громадськість непокоїть, як можна було дозволити збудувати 55 АЕС у перенаселеній Японії, де щотижня відбуваються землетруси, а станції розташовані переважно на узбережжі.

Україна — не Японія. Однак це не привід для "ядерного оптимізму". Радше навпаки. Наші чотири АЕС стоять фактично в центрі Європи, близько до найважливіших річок і сільськогосподарських регіонів. Ми істотно відстаємо від японців не лише за рівнем ядерних технологій. Тамтешній уряд продемонстрував ще й немислиму для України відповідальність і прозорість. Не приховує масштабів аварії, дозволяє національній телекомпанії знімати й показувати кадри вибухів. Українські урядовці дедалі більше намагаються закрити від громадськості значно невиннішу інформацію — про обсяги промислового виробництва, рівень інфляції, державні закупівлі. Більшість фахівців сходяться на тому, що наша країна на порозі гострої економічної та політичної нестабільності. А це далеко не найкращі умови для надійної роботи атомної енергетики. Водночас прогнози економічного виживання Японії, навіть після третього вибуху на АЕС, залишаються оптимістичними.

Усе йде до того, що внутрішня й міжнародна підтримка розвитку української ядерної енергетики істотно спаде. Нагадаю, що одним із перших кроків США після торішньої зміни влади в Україні стало напівпримусове вивезення ядерних матеріалів із вітчизняних інститутів. А фінансування будівництва нового саркофагу й сховища відходів на Чорнобильській АЕС затримується вже понад 10 років. Не можуть залагодити юридичних, кредитних і страхових питань.

До чого нам готуватися в зв'язку з цією тенденцією? Передусім до переосмислення всієї української економіки, ключову роль у якій відіграє дешева ядерна електроенергія. Японія, атомні електростанції якої вже можна подумки "поховати", виробляє на них лише 29% електрики. Україна, за підсумками грудня-2010, залежить від АЕС на 44,6%. Зрозуміло, що чарівною паличкою не стануть ані дорогий російський газ, ані відносно шкідливе вугілля. Утім, кожен із нас має вже просто зараз зробити перший відповідальний крок: утеплити помешкання й не забувати вимикати світло в туалеті.

 

Зараз ви читаєте новину «Аварії на АЕС змушують переосмислити українську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути