субота, 01 липня 2023 07:27

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ мають успіхи на кількох ділянках фронту: показали свіжі карти бойових дій
5

Сили оборони України ведуть контрнаступальні дії на адмінмежі Донецької та Запорізької областей.

Важкі бої тривають також біля Бахмута. Українські війська закріплюються на нових позиціях. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російські атаки на Новоселівському напрямку, поблизу Білогорівки і Роздолівки. Російські військові блогери стверджували, що позиційні бої тривали біля Синьківки та Дворічної.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Харківській та Луганській областях
Ситуація у Харківській та Луганській областях

Одне з російських джерел також повідомило, що сили РФ побудували оборонну лінію вздовж Сіверського Донця. Окрім того, російські джерела стверджували, що українські сили розпочали наступ у невстановленому районі на Лиманському напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лавах ворога побільшало дезертирів – зведення Генштабу

Бойові дії у Донецькій області

Українські війська продовжували контрнаступальні дії у Донецькій області. Досягли певних успіхів у районі Бахмута 30 червня. Український Генштаб повідомив, що ЗСУ досягли часткового успіху на лінії Привілля-Залізянське та закріпили нові позиції.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Російські джерела стверджують, що українські війська досягли успіхів біля дамби Курдюмівки приблизно за 13 км на південний захід від Бахмута. Також повідомляли, що українські сили продовжували атакувати на північ від Бахмута поблизу Ягідного, Берхівки, Дубово-Василівки. Атакували ЗСУ й на захід від Бахмута в районі Іванівського, а також на південний захід поблизу Північного, Озарянівки, Курдюмівки та Кліщіївки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії біля Бахмута
Бойові дії біля Бахмута

За даними Міноборони України, ЗСУ не перебувають у межах міста Бахмут, але зберігають контроль над південно-західною околицею міста. У Генштабі України повідомили, що російські війська завдали невдалих наземних ударів поблизу Бахмута, Богданівки та Іванівського.

Геолокаційні кадри показують, що українські сили просунулися на північ від Авдіївки, на захід від Новобахмутівки та в Красногорівку. Російський блогер стверджував, що українські сили атакували російські позиції на лінії Красногорівка-Крута Балка, і висловив стурбованість тим, що українські сили можуть захопити Веселе.

За даними Генштабу України, російські війська завдали невдалих наземних ударів поблизу Авдіївки, Первомайського, Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки

Бойові дії на півдні України

Українські війська 30 червня продовжили контрнаступальні дії на адміністративному кордоні між Донецькою та Запорізькою областями. У Генштабі України повідомили, що ЗСУ досягли часткового успіху на рубежі Левадне-Приютне та зміцнилися на досягнутих ділянках.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Запорізькій області
Бойові дії у Запорізькій області

Один з російських блогерів заявив, що станом на 30 червня українські війська покращили свої тактичні позиції на лінії Старомайорське — Рівнопіль. У Генштабі України повідомили, що українські війська досягли часткового успіху на лінії Мала Токмачка-Очеретувате та закріпилися на досягнутих рубежах.

Російські військові блогери також стверджували, що погані погодні умови на заході Запорізької області, нібито, уповільнили темп українських операцій і що на цій ділянці фронту ведуться переважно позиційні бої.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

У районі Оріхова 29 червня і 30 червня були зливи, хоча вони, ймовірно, не погіршили здатність маневрувати бронетехнікою, а зафіксований вітер у цьому районі був недостатньо сильним, щоб викликати тривалі збої в роботі авіаційних підрозділів.

Російські джерела стверджували, що українські війська намагалися прорвати російську оборону біля П'ятихаток і досягли незначного просування в цьому районі.

У ЗСУ повідомили, що українські війська завдали успішних ударів по російському штабу та складу паливно-мастильних матеріалів у передмісті тимчасово захопленого росіянами Бердянська. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 червня, показують стовпи диму. Російські джерела стверджували, що українські сили запустили шість крилатих ракет Storm Shadow по цілях поблизу Бердянська.

Український контрнаступ вже досягнув певного прогресу.

Сполучені Штати постійно підтримують зв'язок і обіцяють продовжувати надавати підтримку, щоб контрнаступ був успішним, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ мають успіхи на кількох ділянках фронту: показали свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути