середа, 17 травня 2023 14:56

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗМІ дізналися, чим РФ могла розрахуватись з Іраном за нову партію Shahed

ЗМІ дізналися, чим РФ могла розрахуватись з Іраном за нову партію Shahed
Росія могла домовитись з Іраном про передачу винищувачів Су-35 в обмін на БПЛА Shahed-136. Фото: Getty Images

Країна-агресорка Росія могла домовитись з Іраном про передачу винищувачів Су-35 в обмін на БПЛА Shahed-136.

В середині травня 2023 року ВПС Ірану повинні отримати першу партію російських винищувачів Су-35, водночас їх кількість не розкривається. Про це повідомляє видання Iran Press.

Повідомляється, що 18 травня 2023 року в небі над Тегераном було зафіксовано політ Су-35 без жодних розпізнавальних знаків.

Цю подію можна було б сприйняти як початок передачі літаків, оскільки в березні Росія та Іран фіналізували угоду про винищувачі.

Водночас після цього одиничного прольоту Су-35 в небі над Іраном більше "не світились". Згідно з інформацією з відкритих джерел, є дані про те, що іранці також збудували для літаків підземну авіабазу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залізниця, дрони та винищувачі: Росія посилює співпрацю з Іраном

Щодо кількості переданих винищувачів, можна спиратись на цифру 24, оскільки саме стільки літаків стали "зайвими" для Росії після провалу з "єгипетським контрактом".

"Сам факт появи такої новини пояснює, звідки у росіян взялись нові Shahed-136 для нових ударів по Україні", – припускає видання Defense Express.

"Схоже, що Москва і Тегеран між собою так і розраховуються за "взаємозаліком" – винищувачі в обмін на "літаки-снаряди". Але водночас, це все одно лишає питання, чому іранці говорять про отримання Су-35 лише за місяць потому, як могла стартувати ймовірна поставка цих літаків", – пише видання.

Водночас деякі західні джерела говорять про те, що Москва та Тегеран домовились про поставку аж 60 винищувачів цього типу, і щоб виготовити таку кількість Су-35, російському ВПК потрібно гарувати декілька років.

Росія від серпня 2022 року придбала в Ірану близько 400 дронів, серед яких і ударні Shahed-136.

До цього часу окупанти вже використали більшу частину, а тому планують знову звернутися до Тегерана з пропозицією купівлі. З такою заявою виступив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, передає Associated Press.

У коментарі журналістам він заявив, що росіяни шукають можливість придбати "більш смертоносні дрони".

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ дізналися, чим РФ могла розрахуватись з Іраном за нову партію Shahed». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути