четвер, 12 травня 2011 09:52

Землетрус спотворив Іспанію і вбив декілька людей
18

Фото: Фото: elpais.com

Землетрус магнітудою 5,3 поблизу міста Лорка на півдні Іспанії призвів до загибелі щонайменше 10 осіб, повідомляють представники влади. За даними геологічної служби США, підземні поштовхи було зафіксовано о 16:50 за Грінвичем. Осередок землетрусу знаходився на глибині всього 1 км і розташовувався в 120 км на північний захід від великого міста Аліканте.

За дві години до цього було зафіксовано інший поштовх магнітудою 4,4, і багато старовинних будівель двох подібних випробувань не витримали. Іспанське телебачення показало кадри руйнувань і рятувальників, які пробираються через уламки. Також було знято момент обвалення церковної дзвіниці.

Загалом в місті землетрус призвів до великих руйнувань – пошкоджено будинки, впала башта ретрансляції, пошкоджено автомобільний тунель, який веде до міста, частково зруйновано куполи трьох церков.

Місцеві жителі в паніці вибігали з будівель на вулиці, в парки і на інші відкриті місця. Припарковані автомобілі було буквально розплющено під зруйнованими будівлями. Як запобіжний засіб довелося евакуювати пацієнтів з місцевої лікарні.

В інтерв'ю місцевому радіо мер Лорки Франсиско Ходар повідомив, що люди загинули в результаті обвалення будівель. Багато хто вирішив переночувати просто неба через побоювання, що можуть статися повторні поштовхи.

Прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луіс Родрігес Сапатеро наказав направити до району лиха військові частини, повідомляє іспанське інформагентство ЕФЕ. В результаті уряд Іспанії направив аварійно-рятівний загін з 200 військовослужбовців. Крім того, влада евакуювала з міста Лорка близько 10 тисяч осіб.

Онлайнова версія видання El Pais наводить слова лікаря, яка разом з колегами відправилася на вулиці міста надавати допомогу постраждалим. Багато хто, за її словами, мав серйозні травми, деякі були без свідомості.

"Швидка допомога не встигла б доїхати - машині знадобилося більше 40 хвилин", - сказала лікар.

Керолайн Сойєр, яка живе неподалік від постраждалого міста, повідомила, що приїхала до Лорки в середу ввечері. "Зазвичай в цей час в місті кипить нічне життя, але сьогодні було дуже тихо. Всюди - шматки фасадів і розбите скло", - пише Керолайн.

За її словами, безліч будівель пошкоджено, у деяких вилетіли вікна. Вулицями тече вода з прорваних ліній водопостачання. Люди сидять на вулицях групами, вони приголомшені, розгублені і не знають, що робити. "Люди чекають, коли їм скажуть, де можна влаштуватися на якийсь час. Деякі вирішили спати на вулиці, інші влаштувалися на ніч у своїх автомобілях, у друзів або родичів", - розповідає Керолайн.

Південь Іспанії відрізняється підвищеною сейсмічною активністю, проте потужні землетруси там відносно рідкісні. Нинішній - наймогутніший за останніх 50 років. Останній сильний землетрус у провінції Гранада, в результаті якого загинуло 12 осіб, стався в 1956 році.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус спотворив Іспанію і вбив декілька людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути