середа, 19 квітня 2023 08:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Загарбники готуються до контрнаступу ЗСУ: показали свіжі карти боїв в Україні
5

Російські війська, готуються до українського контрнаступу на Запорізькому та Херсонському напрямках. Там загарбники риють окопи та будують оборонні споруди.

Разом з тим росіяни намагаються наступати у Бахмуті, на Мар'їнському та Авдіївському напрямках. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Так, російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна. За даними українського Генштабу, 18 квітня загарбники здійснили невдалі атаки поблизу Синьківки, Діброви та Спірного. Перед тим деякі російські блогери заявили, що війська РФ здійснили наземні атаки поблизу Синьківки, Дворічної, Червонопопівки та Кремінної. Російські джерела також повідомляли про штурмові операції поблизу Макіївки у напрямку Невського.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Луганській області
Карта бойових дій у Луганській області

На кадрах, опублікованих 17 і 18 квітня, нібито видно, як українські сили ведуть захоплену термобаричну артилерійську систему ТОС-1А в напрямку Сватове-Кремінна.

Російські війська продовжували наступати в Бахмуті. Геолокаційні кадри, опубліковані 17 квітня, показують, що сили групи "Вагнера", ймовірно, просунулися ближче до Будинку культури на північному заході Бахмута. Міністерство оборони Росії стверджувало, що найманці "Вагнера" захопили три невизначені квартали в північному, центральному та південному Бахмуті.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

За даними російських блогерів, "вагнерівці" просунулися в північному, південному та центральному Бахмуті, включаючи більшу частину району залізничного вокзалу та через залізницю. Один з російських блогерів також стверджував, що атаки "Вагнера" на Хромове (на північний захід від Бахмута) та Іванівське (за 3 км на південний захід від Бахмута) провалилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW проаналізували "вояж" Путіна окупованими регіонами: що задумав диктатор

За інформацією українського Генштабу, російські сили здійснили наземні атаки в Бахмуті. Українські сили відбили росіян в районі Іванівського.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Українські прикордонники 18 квітня заявили, що нині у військах "Вагнера" не вистачає артилерійських боєприпасів. Російські джерела також стверджували, що почали використовувати модифіковані авіаційні бомби ФАБ-500, оснащені системами наведення, для ударів по Бахмуту 17 квітня.

Російські війська 18 квітня також продовжували обстріли біля Авдіївки. Геолокаційні кадри показують, що російські сили просунулися до траси Н-20 на північний схід від Красногорівки. У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська завдали невдалих наземних ударів поблизу Степового, Новокалинового, Бердичів, Авдіївки, Сіверного, Первомайського та Мар'їнки.

Російський блогер стверджував, що російські війська здійснили просування поблизу Крутої Балки, що за 3 км на північний схід від Авдіївки, а також біля Водяного та Невельського.

Українські сили, ймовірно, проводили обмежені контратаки на заході Донецької області. Російські блогери стверджували, що російські війська відбили українські наземні атаки поблизу Вугледара, Павлівки та лісосмуги на північ від Микільського.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

На півдні російські війська продовжують оборонні приготування. При цьому мінують східний берег Дніпра в Херсонській області, готуючись до можливого контрнаступу українських військ.

Російські джерела, які раніше попереджали про можливий контрнаступ України в Запорізькій області, тепер попереджають, що українські війська можуть провести контрнаступ у Херсонській області.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

Російські джерела також стверджували, що українські сили збираються для контрнаступу в Запорізькій області, і попереджали про неминучий контрнаступ з жовтня 2022 року. Один з російських блогерів також стверджував, що повідомлення про українську контратаку в західній Запорізькій області (на північ від Мелітополя) неправдиві, але українські війська готуються до контрнаступу в районі Пологів та Оріхова.

Російські загарбники основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар'їнку. Про це вранці 19 квітня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Протягом доби на цих ділянках фронту підрозділами сил оборони України відбито понад 60 атак противника.

Зараз ви читаєте новину «Загарбники готуються до контрнаступу ЗСУ: показали свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути