Ексклюзиви
понеділок, 10 травня 2021 07:59

Біля університету викрали професора

Автор: sites.znu.edu.ua
  Луай Муц родом із Сирії. Понад 30 років мешкав в Україні
Луай Муц родом із Сирії. Понад 30 років мешкав в Україні

10 травня минає пів року з дня зникнення у Запоріжжі 49-річного Луайя Муца. Був директором Центру освітніх послуг для іноземних студентів, професором кафедри менеджменту Запорізького національного університету. На волонтерських засадах допомагав поліції як перекладач.

10 листопада торік не повернувся з роботи. Його знайшли вбитим 20 березня. Тіло закопали в лісосмузі поблизу села Володимирівське Запорізького району. Чоловіка били, а потім задушили, за попередніми даними слідства. Серед підозрюваних — чинний поліцейський.

У день зникнення професор був із колегами. Потім йому нібито подзвонив правоохоронець, що треба допомога. Під'їхала Toyota Camry і більше його ніхто не бачив. Пошуком займався Дніпровський райвідділ поліції міста — за місцем проживання професора, розповіла Gazeta.ua дружина Людмила Муц.

"Мені місяць розповідали якісь незрозумілі версії. Що чоловік просто загуляв і скоро повернеться. Або що виїхав за кордон за підробними документами. Знала, що це неможливо. Чоловік завжди попереджав, якщо мав десь затриматися. До того ж із собою в нього була лише перепустка університету. Банківські картки, паспорти залишилися вдома. Я нервувала. Припускала, що його могли викрасти. Думала, в кого можна позичити гроші для викупу. Але ніхто не дзвонив", - розповіла жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був у самому спідньому: зниклого торік професора знайшли закопаним у лісосмузі

Справа зрушила з місця, коли Людмила з адвокатом добилися, щоб її передали в обласне управління поліції. Слідчі вийшли на викрадачів. Один із них погодився співпрацювати. Підтвердив, що професора викрали заради викупу. Побили. В якийсь момент один із чоловіків зірвався й почав душити Муца, доки той не помер. Тіло вивезли за місто й закопали.

Підозрюваних — четверо. Один із них — працівник Дніпровського райвідділу поліції. Справу розслідують як групове викрадення з важкими наслідками. В умисне вбивство не перекваліфікували, бо немає результатів судово-медичної експертизи, каже адвокатка потерпілої Олена Титаренко.

"Підозрюваного, який пішов на співпрацю, перевели у статус свідка. Серед затриманих — раніше судимий 24-річний житель Запоріжжя, працівник СТО. Від 31 березня під арештом. Його крім викрадення підозрюють у вбивстві. Другий — тунісець — підприємець, який живе в Запоріжжі. За три місяці після зникнення Муца хотів підкинути наркотики працівникові СБУ. Його затримали, під вартою. Третій підозрюваний — чинний працівник карного розшуку Дніпровського райвідділу поліції. Перебуває під цілодобовим домашнім арештом без відсторонення від посади. Саме він займався розшуком зниклого. Розслідував справу, в якій сам фігурує", - розповіла адвокат.

Через те, що один підозрюваний — поліцейський, матеріали повинні були передати в Державне бюро розслідувань. Але цього не зробили, за словами Титаренко.

У поліції кажуть, що слідство у справі ведеться. Є коло людей, яких відпрацьовують. Хто входить у коло підозрюваних, які мотиви злочину — слідство поки що цим не ділиться, за словами начальника відділу комунікації обласної поліції Олени Лебединської. Справа перебуває на контролі в керівництва обласної поліції.

У Запоріжжі 23 березня попрощались із вбитим викладачем ЗНУ 50-річним Луайєм Файцалем Муцом. Церемонія прощання відбувалася біля університету. Провести в останній шлях викладача прийшли знайомі, друзі, працівники університету та студенти.

Зараз ви читаєте новину «Біля університету викрали професора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути