Ексклюзиви
пʼятниця, 24 квітня 2020 08:02

Замість туалетів - відра у палатах: як утримують хворих на коронавірус у Почаївській лікарні

У лікарні Почаєва Тернопільської області, де лікують хворих з коронавірусом, немає власних очисних споруд. Тому пацієнти медзакладу не можуть ходити до вбиральні.

Замість туалетів у палатах стоять пластикові відра. Кажуть, це ще ВІП-варіант, бо відер кілька, а також вони мають кришки. Натомість в іншому відділенні цієї ж лікарні на всю палату одна ємність і без накриття.

"Хворих, яких поклали в терапевтичне відділення, не випускають в туалет, що на поверсі. Їм принесли відро для ходіння в туалет для чотирьох: без кришки, залізне відро звичайне. Це відро стоїть майже добу, поки санітарка його не винесе", - розказала родичка пацієнтки Людмила Тараненко, передає ТСН.

Автор: ТСН
  У Почаївській лікарні на Тернопільщині пацієнтам з Covid-19 не можна  ходити в загальний туалет. Замість цього їм в палати поставили відра для випорожнень
У Почаївській лікарні на Тернопільщині пацієнтам з Covid-19 не можна ходити в загальний туалет. Замість цього їм в палати поставили відра для випорожнень

Це підтверджує і пацієнтка, яка лежить у інфекційному відділенні. Вона каже, що у них на кожну своє цеберко, але користуватися ним треба при всіх. Немає в палатах і рукомийників, скаржаться пацієнти. Воду людям приносять. Для вмивання призначене інше відро. Потім усі ємкості забирають санітарки.

Все тому, що дезинфікувати туалети як годиться у випадку з коронавірусом в закладі не можуть, каже її головний лікар. Почаївська лікарня узагалі не мала бути у списку опорних. Утім, спочатку тут з'явився один хворий на коронавірус. Від нього заразилися медики, а потім почали надходити інші пацієнти. До того, що в тут буде більше тридцяти ліжок із інфікованими або з підозрою, лікарня була не готова. Навіть ці пластикові відра їм закупили волонтери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почаїв, в якому розташована лавра зі спалахом коронавірусу, закрили на в'їзд-виїзд

"Це взагалі ніде не прописано. Є стільки проблем, які треба вирішити, крім біотуалетів. Нам треба спасати хворих. Якими умовами, нас ніхто не питає, нас не питають, що в нас медпрацівники почали більше хворіти. Нас питають: скільки надійшло, чим лікуєте, як лікуєте і до побачення", - каже головний лікар Почаївської райлікарні Богдан Кучер.

Те, що заклад не має власних очисних споруд і не може дезинфікувати туалети, головна санлікарка Тернопільщини знає. Утім, великої проблеми у цьому не бачить.

Столичні епідеміологи кажуть, що лити хлорку у відра - це не вихід, не відомо, чи це подіє. А тим більше не вихід - публічно випорожнюватися у них в палатах, каже епідеміолог Людмила Мухарська. Мають бути очисні споруди. Ще одним варіантом могли б стати біотуалети, але, за умови, правильного знезаражування. Утім, це заперечує головний лікар Почаївської лікарні, де взяти гроші на дорогі біотуалети, якщо навіть маски медикам купили за кошти волонтерів.

Медики підозрюють, що в Почаївській Свято-Успенській лаврі масово хворіють на коронавірус. Проте підтвердити цю інформацію не можуть, оскільки настоятель відмовляється від співпраці. Поліція почала кримінальне провадження через порушення карантину в лаврі. Там під час Великодньої служби перебувала велика кількість вірян, які не дотримувалися дистанції. При цьому частина з них не використовувала засоби індивідуального захисту.

Зараз ви читаєте новину «Замість туалетів - відра у палатах: як утримують хворих на коронавірус у Почаївській лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути