понеділок, 18 лютого 2013 06:12

"Винні по-любому будуть" — за екіпаж літака, який розбився в Донецьку, взялися слідчі СБУ

"Винні по-любому будуть" — за екіпаж літака, який розбився в Донецьку, взялися слідчі СБУ

У Донецькій обласній клінічній травматологічній лікарні продовжують лікування четверо членів екіпажу АН-24, який розбився в Донецькому аеропорту 13 лютого. Стан командира повітряного судна, другого пілота, штурмана і бортмеханіка донецькі лікарі називають задовільним, передає кореспондент Gazeta.ua.

Штурман з травмою хребта проходить лікування у нейрохірургічному відділенні. Командир повітряного судна та інші члени екіпажу - в ортопедо-травматологічному відділенні № 5. Забезпечення медикаментами та оплату лікування взяла на себе Донецька облдержадміністрація.

Командиру Сергію Мелашенку у вівторок зроблять операцію на зламаній руці. Другу добу біля його палати чергують співробітники міліції. У правоохоронних органах пояснюють, що це не конвой. Статус членів екіпажу не змінився - всі вони свідки у кримінальній справі, а охороняють пілотів у цілях їхньої ж безпеки.

Протягом 17 лютого командира екіпажу допитували працівники СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За фактом аварії літака АН- 24 в аеропорту Донецька відкрито кримінальну справу

Його дружина Оксана, яка приїхала з Одеси підтримати чоловіка, тим часом розповіла Gazeta.ua, що Сергій Мелашенко за освітою — військовий льотчик, літає на АН-ах з 1999 року, неодноразово перевозив ВІП-пасажирів. Дружина розраховує, що об'єктивне розслідування зніме всі підозри з екіпажу.

"Чоловік подзвонив мені відразу після події, сказав: "Ми розбилися". Сказав про сильний туман — нічого не було видно, і вони пішли на друге коло. Все робили за правилами, але не змогли піднятися. Він відводив спеціально на ґрунт, коли зрозумів, що пішло не так. Що сталося - скаже розшифровка чорних ящиків. Сергій дуже хоче літати", - зазначила Оксана Мелашенко.

Пілоти вважають, що успішно приземлитися АН-24 перешкодили погодні умови. Втративши видимість, екіпаж спробував набрати висоту, але щось завадило. Один з членів екіпажу, який просив на нього не посилатися, припустив, що мала місце поломка двигуна.

Висловлену Сергієм Ківаловим версію про те, що "за штурвалом судна перебував молодий стажист", члени екіпажу категорично відкидають. Вони, крім того, підкреслюють, що пасажиромісткість не була перевищена. Разом з тим, натякають на супутні обставини, які заважали безпечному польоту. Кажуть, що хтось із пасажирів таки навідувався в кабіну екіпажу з "цінними вказівками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа у Донецьку могла статися через відмову двигуна або помилку пілота, вважає Ківалов

Нагадаємо, аварія в Донецькому аеропорту сталася 13 лютого близько 18.15. Сорокарічний АН-24 виконував чартерний рейс з Одеси. На борту перебували 44 пасажири і 8 членів екіпажу. Серед них були одеські силовики, представники влади, працівники Одеського аеропорту та авіакомпанії "Південні авіалінії", якій належить АН-24.

Вісім пасажирів, включаючи працівників авіаслужби, виявилися не зареєстровані. П'ятеро загинули. У числі загиблих - бортпровідник Віктор Горбатенко який виявився не родичем, а однофамільцем члена екіпажу Максима Горбатенка.

Слідча група, яка складається з представників кількох відомств, розглядає в якості версій: помилку пілотів, неправильні дії служб аеропорту, технічний стан літака і наземних служб, несприятливі метеоумови і терористичний акт. "Винні по-любому будуть", - зазначив раніше заступник генпрокурора Віктор Войцишен.

Зараз ви читаєте новину «"Винні по-любому будуть" — за екіпаж літака, який розбився в Донецьку, взялися слідчі СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути