Ексклюзиви
субота, 16 квітня 2022 14:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Військові Росії розглядають ексголову СБУ на керівну посаду в Херсоні

Військові Росії розглядають ексголову СБУ на керівну посаду в Херсоні
Опублікували дані колишнього керівника СБУ Олександра Якименка, підозрюваного у держзраді. Фото: war-info

Опублікували дані колишнього керівника СБУ Олександра Якименка, підозрюваного у держзраді та злочинах проти людства під час подій Майдану, перевищенні влади й службових повноважень. Його кандидатуру на одну з керівних посад у захопленому ворогом Херсоні розглядає військово-політичне керівництво Росії, що вторглася на територію України.

Даними Якименка поділилися на сайті War.Info.

Народився в естонському місті Кейла. 1986 року закінчив Єйське вище авіаційне училище (РФ). 1997-го - Військово-повітряну академію імені Гагаріна (Моніно, Московська область, РФ).

Проходив службу в Монголії та Криму. Зі збройних сил звільнився 1998 року. До того часу, за інформацію каналу ТВі, Якименко служив у російській армії. Був "особистом" - працівником особливого відділу підрозділу військової контррозвідки, що входив до складу радянської армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рупор Кремля і людина Медведчука: ДБР затримала ексчоловіка Наталії Поклонської

З березня 2010-го по серпень 2011 року працював начальником СБУ в Севастополі. З серпня 2011 року по липень 2012 року - начальник СБУ в Донецькій області. З липня 2012 року по січень 2013 року - перший заступник голови СБУ, начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

9 січня 2013-го указом президента-втікача Віктора Януковича Якименка призначили головою СБУ. 24 лютого 2014 року Верховна Рада звільнила його з посади голови СБУ. За даними видання "Главком", 2012-го Якименко тісно спілкувався зі старшим сином Януковича Олександром.

"25 лютого 2014 року Верховна Рада звернулася до міжнародного трибуналу щодо встановлення винних у скоєнні злочинів проти людяності та притягнення до кримінальної відповідальності, у списку фігурує і Якименко. Підозрюється також у державній зраді та шпигунстві на користь Російської Федерації", - йдеться на сайті.

Якименко одружений, має доньку.

У грудні 2020 року розпочати спеціальне досудове розслідування проти ексголови Служби безпеки України часів Майдану дозволив Печерський районний суд у Києві. Колишній голова СБУ переховується від слідства та суду.

Цей дозвіл надає право провести розслідування заочно. Його надали в рамках кримінальної справи за підозрою президента-втікача Віктора Януковича та колишніх топпосадовців у незаконному перешкоджанні проведенню мітингів. Ще їм інкримінують перевищення службових повноважень. Під час Революції гідності головою Служби безпеки був Олександр Якименко.

Зараз ви читаєте новину «Військові Росії розглядають ексголову СБУ на керівну посаду в Херсоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути