пʼятниця, 09 серпня 2013 17:03

Вибухи, аварії, радіація - Найбільші техногенні катастрофи XXI століття
18

У липні 2000 року в Бразилії в результаті катастрофи на нафтопереробному заводі Петробрайс в річку Ігуасу витекло більше мільйона галонів нафти. Утворена пляма просувалася за течією, погрожуючи отруїти питну воду відразу для декількох міст. Ліквідатори аварії побудували кілька загороджувальних бар'єрів, але зупинити нафту вдалося лише на п'ятому. Одну частину нафти зібрали з поверхні води, інша пішла за спеціально побудованими відвідними протоками.
Фото: Фото: bigpicture.ru
21 вересня 2001 у французькому місті Тулуза на хімічному комбінаті AZF стався вибух, наслідки якого вважаються однією з найбільших техногенних катастроф. Вибухнуло 300 тонн нітрату амонію, які перебували на складі готової продукції. За офіційною версією, винне керівництво комбінату, яке не забезпечило безпечне зберігання вибухонебезпечної речовини. Наслідки катастрофи були гігантські: загинули 30 людей, загальне число поранених - понад 300, були зруйновані або пошкоджені тисячі житлових будинків і будівель, у тому числі майже 80 шкіл, 2 університети, 185 дитячих садів, без даху над головою залишилися 40  тисяч людей, більше 130 підприємств фактично припинили свою діяльність. Загальна сума збитків - 3 млрд євро.
13 листопада 2002 біля берегів Іспанії потрапив в сильний шторм нафтовий танкер Prestige, у трюмах якого перебувало більше 77 тис. тонн мазуту. В результаті шторму в корпусі судна утворилася тріщина завдовжки близько 50 метрів. 19 листопада танкер розламався навпіл і затонув. В результаті катастрофи в море потрапили 63 тис. тонн мазуту.
Очищення моря і берегів від мазуту коштувало 12 млрд доларів, повний збиток, завданий екосистемі, оцінити неможливо
26 серпня 2004 недалеко від Кельна на заході Німеччини з мосту Wiehltal висотою 100 метрів упав бензовоз, що перевозив 32 тис. літрів палива. Після падіння бензовоз вибухнув. Винуватцем аварії була спортивна машина, яку занесло на слизькій дорозі, що і викликало занос бензовозу. Ця аварія вважається однією з найдорожчих техногенних катастроф в історії - тимчасовий ремонт мосту коштує 40 млн. доларів, а повна реконструкція - 318 млн доларів.

Щорічно в світі відбувається десятки техногенних катастроф різного масштабу. Пропонуємо фоторепортаж з переліком найбільших з катастроф, що сталися з початку століття.

Однією з особливостей техногенної катастрофи є її випадковість. Зазвичай протиставляється природним катастрофам. Однак подібно природним техногенні катастрофи можуть викликати паніку, транспортний колапс, а також призвести до підйому або втрати авторитету влади.

Зараз ви читаєте новину «Вибухи, аварії, радіація - Найбільші техногенні катастрофи XXI століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути