Ексклюзиви
пʼятниця, 02 жовтня 2020 15:27

"Важко підібрати слова" - що розповів курсант, який не сів у Ан-26

"Важко підібрати слова" - що розповів курсант, який не сів у Ан-26
На Харківщині розбився літак Ан-26. На борту перебували 27 офіцерів і курсантів університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Вижив тільки один. Фото: wz.lviv.ua

Курсант університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба Валентин Рейзер – той, хто не сів на борт літака Ан-26 і тому залишився живим. За кілька днів до катастрофи він перевівся на інженерний факультет. Зараз відходить від шоку від втрати побратимів.

Хлопець добре знав багатьох із курсантів, які полетіли на тому літаку і, на жаль, не повернулися.

"Дмитро Андрущенко, Олександр Бойко… Знав усю 133-ту групу. Ростислав Булій, Олександр Клевець, Микола Микитченко, Богдан Матвійчук, Костянтин Зиб'юк, Руслан Шеремет… Всі вони перейшли на третій курс. Я був їхнім одногрупником, але декілька днів тому перевівся на інженерний факультет, на спеціальність "авіаційне озброєння". Мені важко підібрати слова, які розрадили б. Тяжко усвідомити, що я втратив стільки друзів. І я уявляю, яка це страшенна втрата для їхніх рідних", - розповів виданню "Високий Замок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа Ан-26: експерт припускає помилку пілота

Хлопець родом із Вінниці. Каже, що вся їхня група була дружною. Але найбільше він дружив із Віталієм Вільховим, який помер у лікарні.

"Вчився з ним ще у Військовому ліцеї ім. Героїв Крут у Львові, він був на рік від мене старшим. У нас було багато спільних друзів, знайомих. Із перших днів знайшли з ним спільну мову. Ходили разом у звільнення. Він ні в чому нікому не відмовляв. Відгукувався на будь-чиє прохання про допомогу. Умів підтримати товариша у складну хвилину. Під час навчання у Львові Віталік запрошував мене в гості до себе додому — але побувати там я не встиг", - сказав Валентин Рейзер.

Додав, що у вівторок у Харкові, де віддавали останню шану Віталієві Вільховому, разом з іншими курсантами університету попрощався з другом.

25 вересня, о 20:45, під час заходження на посадку розбився військовий літак Ан 26Ш. До 22:50 мав виконувати навчальний політ із 27 курсантами й офіцерами Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Екіпаж прийняв рішення повернутися раніше через збій у роботі лівого двигуна, за попередньою версією. Перед злітно-посадковою смугою літак нахилився, крилом зачепив землю та вибухнув. 25 людей загинули на місці. Один курсант помер у лікарні наступного дня. Уцілів лише один – третьокурсник 20-річний В'ячеслав Золочевський. Він зараз у військовому госпіталі.

Зараз ви читаєте новину «"Важко підібрати слова" - що розповів курсант, який не сів у Ан-26». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути