Ексклюзиви
субота, 14 жовтня 2023 21:53

Спецтема: Війна Росії проти України

В ЗСУ відреагували на спекуляції з розряду "служити будуть всі"

В ЗСУ відреагували на спекуляції з розряду "служити будуть всі"
Військовозобов'язаних українців закликають особисто прийти до територіальних центрів комплектування і соцпідтримки передусім для того, щоб оновити свої дані, наголосили в ЗСУ. Фото: Варта

Військовозобов'язаних українців закликають особисто прийти до територіальних центрів комплектування і соцпідтримки передусім для того, щоб оновити свої дані.

Це потрібно для того, щоб держава мала реальну картину наявних наразі в країні резервів. Про це в ефірі телемарафону сказав начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

13 жовтня заступниця міністра оборони Наталія Калмикова заявила: "Потрібне розуміння, що країну доведеться захищати кожному з нас, а тому краще прийти (до ТЦК СП) самому, знайти підрозділ, у якому хочеш служити, це найкращий шлях".

Фітьо пояснив, що вона сказала про це в контексті необхідності унормувати питання обліку.

Однак цю заяву почали активно тиражувати в соцмережах, спекулюючи на темі нібито невідворотної для кожного мобілізації. Представника ЗСУ попросили внести ясність з цього питання.

Фітьо нагадав, що наразі мобілізації в Україні підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть за станом здоров'я проходити службу. Він наголосив, що обов'язок захищати свою країну прописаний в Конституції.

"І для того, щоб бути готовим виконувати свій обов'язок, необхідно з'явитись в свої ТЦК СП та оновити свої облікові дані. Тобто, якщо є якесь право на відстрочку - надати це право. Щоб ресурси, які зараз є в ТЦК СП, використовувати правильно", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МОН відповіли, яку категорію студентів можуть забрати в армію

Фітьо навів приклад.

"Якщо людина є по базі у реєстрі є як військовозобов'язана і здорова, а вона має хворобу, але нічого не повідомила про це ТЦК. Відповідно, ми не знаємо цієї інформації, що людина вже не може проходити службу", - сказав Фітьо.

Він зазначив, що те саме стосується й обліку жінок з медичною освітою.

Коментуючи те, що з 1 жовтня 2023 року українські медикині обовʼязково мають стати на військовий облік, Фітьо сказав, що "насправді, для них не зміниться нічого".

"Жінки, які навчались у медичних вишах, мають медичну освіту, завжди були військовозобов'язаними", - зазначив він.

Представник ЗСУ зазначив, що медикиням потрібно стати на облік для того, щоб Україна знала, які в країні є резерви.

За його словами, ажіотаж навколо цього питання був штучно підігрітий - зокрема російською пропагандою, яка намагалась прирівняти облік до мобілізації.

"Мова йде не про фронт, мова взагалі не про мобілізацію. Мова про те, що зараз українська держава має чітко розуміти, якій в нас є резерв медичних працівників. І саме для того зараз наші жінки-медики стають всі на військовий облік", - сказав представник ЗСУ.

Фітьо також закликав українців "не читати якісь помийки з РФ" і довіряти лише офіційним джерелам.

Триває мобілізація військовозобов'язаних. Існують спеціальності, на які зараз великий запит у військових, а отже, громадян із ними можуть призвати першочергово.

Зараз серед захисників дуже не вистачає танкістів, штурмовиків, піхотинців, артилеристів, операторів безпілотників, парамедиків та водіїв, наголосив капітан Збройних сил України Валерій Прозапас.

Зараз ви читаєте новину «В ЗСУ відреагували на спекуляції з розряду "служити будуть всі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути