понеділок, 21 жовтня 2019 04:45

В Умані затримали росіянина-шпигуна, який планував теракт

Громадянин Росії Леонід Харитонов планував підірвати військове летовище в Умані, що на Черкащині.

Його затримали. В будинку, де жив Харитонов з дружиною провели обшук і знайшли докази, які підтверджували наміри диверсанта, йдеться в сюжеті ТСН.

Учений-хімік із Санкт-Петербурга приїхав в Україну близько трьох років тому. Одружився з українкою та отримав вид на проживання.

Правоохоронці зацікавилися чоловіком після сімейної сварки, коли Харитонов кинувся на дружину із сокирою в руках. Бо не знайшов вдома свій довідник по хімії. Про інцидент поліції розповіла сама жінка.

До розслідування залучили контррозвідку, в будинку Харитонова встановили приховані камери. Це дозволило зібрати необхідну доказову базу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал ФСБ організував убивства українських розвідників: назвали ім'я

Зокрема, чоловік виготовляв небезпечну вибухову речовину, кодовими словами передавав інформацію по телефону з російським номером і обговорював деталі диверсії, яка за масштабами могла б зрівнятися з вибухами на військових складах в Ічні, Балаклії та Калинівці.

Автор: ТСН
  Харитонов за виготовленням вибухівки
Харитонов за виготовленням вибухівки

Шпигуна затримали. Вибухонебезпечну речовину вилучили. Вона знаходилася в звичайних на вигляд сигаретах на місці фільтра.

Речовина була значно небезпечнішою за тротил, хоча і була виготовлена хіміком у домашніх умовах. Сигарети, як з'ясували українські правоохоронці, служили тільки детонатором для ще більш потужної вибухівки.

Також під матратцем шпигун зберігав 490 тисяч російських рублів, а після скоєння запланованого теракту хотів полетіти в Гонконг.

У вересні поточного року стало відомо, що військовослужбовця 26-ї окремої артилерійської бригади в Бердичеві (Житомирська область) намагалася завербувати Федеральна служба безпеки Росії. Українському гранатометнику доручили здійснити вибух у військовій частині.

Зараз ви читаєте новину «В Умані затримали росіянина-шпигуна, який планував теракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути