Ексклюзиви
середа, 20 березня 2013 20:43

В Умані біля міськради невідомі побили громадських активістів, дівчині зламали ребро
28

Фото: Фото: Роман Чорномаз

На Черкащині у місті Умань біля міськради сьогодні невідомі особи з посвідченнями "черговий" побили активістів місцевих осередків "Свободи", Об'єднаної опозиції "Батьківщина" та "Фронту змін", громадських організацій "Всеукраїнське об'єднання Богдана Хмельницького" та "Ради громадських організацій Умані".

Вони намагалися пройти на сесію міської ради з вимогою до депутатів припинити незаконну вирубку місцевого парку Зої Космодем'янської і зняти з розгляду сесії питання про передачу боксерському клубу спортзалу, де займаються міські дитячі футбольні команди.

Мітингувальники збираються зранку біля будівлі міської ради. За годину сходиться біля 200 осіб. Більшість з пов'язками "Геть свавілля". У руках тримають плакати з написами "Поверніть дітям кисень", "Не рубай тополю, не ламай калину", "Поверніть парк місту". Люди планують взяти участь у засіданні сесії, яка має розпочатися о 10.00. В цей час біля входу у міську раду збираються хлопці з прапорами Партії регіонів.

Чергові біля дверей нікого з вулиці у будівлю міської ради не пускають, пройти не можуть і депутати ради.

Близько 9.00 ранку люди, що зібралися вирішують попри чергових пройти на сесію. Журналісти просять чергових показати документи, які дозволяють їм перебувати на посаді чергового та списки осіб, яких вони мають впустити. Молодики пояснити нічого не можуть.

"Нам сказали нікого не пускати, - каже один із хлопців. - Поки не буде другого наказу, сюди ніхто не зайде".

Максим Поляков, депутат міської ради, та правозахисник Богдан Хмельницький звертаються до працівників міліції, які стоять по всьому периметру, аби вони з'ясували, на яких підставах чергові не пускають нікого всередину. Міліція ніяк не реагує на звернення.

"Ми робили заяву, просили забезпечити місця в сесійній залі для представників наших організацій. Все законно, заяви ми писали заздалегідь. Чому нас зараз не пускають? Хто ці люди, що блокують вхід? - звертається до міліціонерів Поляков. - Я - депутат міської ради і ніхто не може перешкоджати мені зайти на сесію!"

"Вони не мають права не пускати нас у державну установу, - каже учасникам заходу Хмельницький. - Це порушення закону!"

Кілька десятків людей підходить до дверей ради.

"Ми сьогодні маємо відстояти парк, який в нас забрали. Його приватизували всупереч закону. Передача спортзалу, де тренуються діти, боксерському клубу також викликає ряд питань", - каже один з організаторів акції Володимир Гончарук.

Під українські пісні "Ой на горі два дубки", "Калина" та "Нас кинули" мітингуючі пробують увійти до приміщення міської ради. Проте молодики, що стоять на вході починають штовхати та бити всіх, хто йде до дверей. На сходи від ударів падають одразу кілька осіб, серед яких є і жінка. Б'ють Полякова та Хмельницького, їм не вдається пройти. За всім спостерігає міліція та працівники СБУ.

Як стало відомо згодом, одній із учасниць акції молодики зламали ребро.

За кілька хвилин молодики намагаються зачинити двері в приміщення зсередини, їм це вдається не одразу. Коли ж все двері закрили, хтось із натовпу приніс дерев'яну колоду з парку, який вирубують. Цією колодою намагаються штурмувати вхід. Хлопці з прапорами Партії регіонів відходять убік.

"Ця колода — речовий доказ того, що парк рубають, - каже один зі "свободівців". - Маємо її пронести в зал із собою і показати тим, хто ще не бачив, що парк рубають. Банду геть!"

З будівлі виходить жінка, яка по списку читає всіх, хто може зайти. Проте молодики все одно пускати нікого не хочуть. Кільком чоловікам та журналістам вдається прорватися. Міліціонери просять чергових пропустити депутатів міської ради, їхніх помічників та делегатів від кожної організації. Тих, хто пройшов, чергові все одно б'ють та штовхають у фойє. Близько 20 особам вдається пройти всередину і піднятися на 4 поверх.

Перед входом у сесійний зал теж стоять чергові молодики та міліція. Намагаються затримати мітингувальників, не дають пройти телевізійним журналістам. Кілька молодиків кидаються на Богдана Хмельницького. Б'ють його кулаками, рвуть одяг. Рукав куртки залишається в одного з нападників. Зрештою людям вдається пройти. В цей час одного з активістів, що залишився при вході забрала швидка.

Поляков звертається до адміністрації міста з вимогою відмінити незаконне рішення про передачу парку: "В нашому місті Партія регіонів збудувала собі будиночок. Ми вимагаємо від секретаря міськради, Аркадія Рибака, який отримав там ділянку під забудову припинити це свавілля та віддати людям парк. Всі люди проти цього будівництва. Поверніть нам парк і ми самі все відбудуємо".

На сесії питання щодо парку та передачі приміщення спортзалу так і не вирішилося. Всіх, хто пройшов у сесійний, виходять ще до завершення сесії. На запитання щодо законності забудови парку секретар міської ради Аркадій Рибак відповідати відмовився.

Зараз ви читаєте новину «В Умані біля міськради невідомі побили громадських активістів, дівчині зламали ребро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути