четвер, 04 лютого 2021 17:27

В обласній лікарні спалахнула пожежа: усе, що відомо про смертельну трагедію
12

3 лютого у Запоріжжі сталася смертельна пожежа – загорілася обласна інфекційна клінічна лікарня.

Загинули 4 людини – 3 пацієнти та 26-річна лікарка, яка була на чергуванні. Gazeta.ua зібрала всі подробиці трагедії.

У Запорізькій обласній інфекційній лікарні сталася пожежа. Загинули 3 пацієнтів та лікарка
Фото: zp.dsns.gov.ua
У Запорізькій обласній інфекційній лікарні сталася пожежа. Загинули 3 пацієнтів та лікарка
У Запорізькій обласній інфекційній лікарні сталася пожежа. Загинули 3 пацієнтів та лікарка
У Запорізькій обласній інфекційній лікарні сталася пожежа. Загинули 3 пацієнтів та лікарка
У Запорізькій обласній інфекційній лікарні сталася пожежа. Загинули 3 пацієнтів та лікарка

Що сталося

Повідомлення про займання надійшло до екстрених служб 3 лютого, близько 23:25. Горіло на 1-му поверсі п'ятиповерхової будівлі у реанімаційному відділенні головного корпусу. Займання виникло в одній із палат-боксів, де лікуються хворі на Covid-19. В осередку небезпеки перебувало 12 людей. Пожежні одночасно намагались загасити полум'я та врятувати пацієнтів, більшість з яких були підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Гасити пожежу виїхали 60 рятувальників та 16 одиниць техніки. Усі під'їзди до лікарні перекрили правоохоронці. О 00:19 пожежу вдалося ліквідувати на площі 50 кв. м.

"Умови для гасіння загоряння надскладні, адже не було змоги повністю відключити електропостачання, яке необхідне для повноцінної роботи кисневого обладнання", - каже перший заступник голови ДСНС Олег Мельчуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається на згарищі в лікарні: нові фото й відео

Що відомо про загиблих і постраждалих

Унаслідок пожежі загинули 3 пацієнтки, жительки Запоріжжя – 69-річна Ніна Іванівна Захарова, 76-річна Валентина Іванівна Поплавця та Мая Соломонівна Вагіна, 91 рік. А також анастезіолог, яка була на чергуванні, – 26-річна Ольга Гліва. Вона до останнього намагалася рятувати пацієнтів. Загинула, інтубуючи хворого.

Автор: facebook.com/ogolubovska
  Загибла під час пожежі в обласній інфекційній лікарні Запоріжжя лікарка Ольга Гліва
Загибла під час пожежі в обласній інфекційній лікарні Запоріжжя лікарка Ольга Гліва

"Загинула, намагаючись врятувати чиєсь життя, повернути дихання, роблячи інтубацію хворому", - повідомила докторка медичних наук, інфекціоністка Ольга Голубовська.

Попередня причина загибелі - отруєння чадним газом, за інформацією генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.

Ще 8 постраждалих перевезли в інші лікарні. Це 6 пацієнтів, 2 медики - анестезіолог та медбрат. Мають опіки та отруєння продуктами горіння. Здоров'я 2 жінок, яких перевезли до міської лікарні №2, суттєво погіршилося. Медики кажуть, стан і так був тяжкий через коронавірус. А до нього додався сильний стрес через пожежу та отруєння чадним газом.

Попередні причини трагедії

Серед головних версій - закорочення електродротів або несправність медичного обладнання.

"Слідство встановлює попередні причини пожежі, але ми підтверджуємо, що було загоряння медичного обладнання", - розповів на нараді обласної комісії з питань ТЕБ та НС головний лікар закладу Володимир Шинкаренко.

Причиною міг стати витік кисню із подальшим займанням в одній з палат. Про це повідомив заступник голови обласної ради Владислав Куценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відкритого вогню не було" - назвали ймовірні причини смертельної пожежі в Covid-лікарні

Пожежі міг передувати вибух. Після того вогонь швидко поширився. І врятувати людей не було можливості. Такі попередні дані свідків повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Відомо також, що приміщення не було обладнано системою пожежогасіння. У ДСНС запевняють: ще наприкінці минулого року вказували на це порушення. Остаточні причини встановить спеціальна комісія. Справу розслідують як порушення норм пожежної безпеки. Винуватцям загрожує до 8 років в'язниці.

Перевірять усі медзаклади для хворих з коронавірусом

Запорізька обладміністрація створила комісію для розслідування причин пожежі в інфекційній лікарні. Крім цього, перевірять усі медзаклади, які приймають хворих на коронавірус на предмет дотримання пожежної безпеки.

5 лютого в Запорізькій області оголошено Днем жалоби в пам'ять про 3 пацієнтів та лікаря, які загинули. На території області приспустять державні прапори України на будинках органів влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. Скасовано всі розважальні заходи, внесено зміни до програми теле- та радіомовлення.

Зараз ви читаєте новину «В обласній лікарні спалахнула пожежа: усе, що відомо про смертельну трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути