субота, 09 вересня 2023 18:37

Спецтема: Війна Росії проти України

В МЗС розкритикували спільну декларацію G20 щодо України

Країни G20 9 вересня 2023 року узгодили спільну декларацію за результатами саміту в Нью-Делі.

Втім, у заяві не йдеться про засудження війни, яку країна-агресорка Росія розв'язала проти України. У МЗС України негативно відреагували на підсумкову заяву країн "Великої двадцятки". Про це написав речник МЗС України Олег Ніколенко в Facebook.

"Україна вдячна партнерам, які намагалися включити в текст сильні формулювання. Водночас в частині щодо агресії Росії проти України G20 немає чим пишатися. Очевидно, що участь української сторони дозволила б учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип "нічого про Україну без України" залишається ключовим як ніколи", – йдеться у його дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Члени G20 не можуть домовитись щодо питання війни в Україні

Олег Ніколенко також показав, який вигляд могла б мати спільна декларація ​​G20 щоб бути "більш наближеною до реальності".

Автор: facebook.com/oleg.nikolenko.50
  Олег Ніколенко також показав, який вигляд могла б мати спільна декларація ​​G20 щоб бути "більш наближеною до реальності"
Олег Ніколенко також показав, який вигляд могла б мати спільна декларація ​​G20 щоб бути "більш наближеною до реальності"

За словами речника, необхідно було б зокрема змінити формулювання "війна в Україні" на "війна проти України", а також додати згадування Росії в частині про вимогу дотримуватися статуту ООН та територіальної цілісності інших країн та про неприпустимість застосування ядерної зброї.

Водночас заяву про те, що щодо української кризи в G20 були різні погляди та оцінки ситуації, Ніколенко порадив змінити реченням: "Загарбницьку війну Росії проти України члени G20 однозначно засудили й закликали Москву негайно її припинити".

9 вересня в Індії стартував саміт двадцяти найбільших економік світу. Метою зустрічі лідерів стане обговорення важливих тем, зокрема економічних. Ця зустріч пройде без України, проте на ній присутні представники Росії.

Лідери "Великої двадцятки" на саміті таки досягли консенсусу щодо спільної декларації. Там згадали й про Україну.

Зараз ви читаєте новину «В МЗС розкритикували спільну декларацію G20 щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути