четвер, 25 жовтня 2018 15:09

У морському порту вівці гинуть від голоду

У морському порту вівці гинуть від голоду
У морському торговельному порту "Чорноморськ" не пропускають в Україну вантажікку з вівцями романівської породи. Тварини гинуть. ФОТО: fermhelp.ru

Майже 2 тижні в Україну не пропускають фуру з 300 вівцями романівської породи у морському торговельному порту "Чорноморськ". Більше половини скоту загинуло від голоду та отруєння трупною отрутою.

Скотовоз прибув із Туреччини 12 жовтня, однак розголосу ситуація дістала тільки сьогодні, повідомили УНІАН.

"Через якісь формальності овець в Україну не пустили. Тварини гниють живцем, навколо - сморід, мухи, черв'яки... У будь-який момент може початися епідемія", - про фуру співробітники порту повідомили тільки 24 жовтня деяким ЗМІ.

Живий вантаж належить підприємству "Украніксар", що спеціалізується на розведенні овець і кіз у Дніпропетровській області.

Як заявила директор підприємства Олена Севинч, в Туреччину фуру відправили поромом 6 жовтня, але одержувач за вантажем не приїхав. Тому без проходження митного контролю фуру з вівцями повернули назад в Україну.

"Тут ветеринари заборонили в'їзд в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними. Сказали, мовляв, тільки на утилізацію, проте навіть жодних документів для цього не надають", - розповіла Севинч, наголосивши, що через цю заборону не може повернути овець на свою ферму.

За словами директорки, вона зверталася у різні відомства, у тому числі до Держспоживслужби в Києві. Там їй заявили, щоб вона утилізувала овець або повернула їх назад у Туреччину.

Однак у зазначеній службі Севинч відповіли, що запит на утилізацію буде розглянутий у порядку черги.

Як стверджує директорка, у Держспоживслужбу її не пропустили через прохідну. Там аргументували це тим, що керівництво зайняте і відвідувачам слід завчасно записуватися на прийом.

"Прийом начальника раз на місяць... Тим часом 3-ярусний скотовоз із трьома сотнями овець романівської породи стоїть у порту. Більш як половина тварин вже загинули від голоду, спраги, трупної отрути - живі, вдихнувши трупні пари туш, що розкладаються, падають і гинуть", - розповіла Севинч.

Вона також додала, що намагається поїти та годувати тварин, але дотягнутися до всіх неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували перелік тварин України, які вже вимерли або на межі вимирання

Усі 300 овець, за словами директорки, молоді особини. Багато з них при відправленні в Туреччину були вагітні, але зараз у порту вони втратили плоди.

Крім того, як повідомила Севинч, керівництво "Чорноморська" проблему ігнорує. Їй відмовляють у виписці перепустки. Через це жінка не залишає територію порту та живе у кабіні скотовозу, бо назад повернутися не зможе.

У Замбії уряд планує знищити 2 тис. бегемотів. Там вважають, що їхня кількість загрожує екосистемі. Захисники тварин кажуть, що це незаконно. Про це повідомили у британській прес-службі Reuters.

Зараз ви читаєте новину «У морському порту вівці гинуть від голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути