вівторок, 28 серпня 2012 15:47

У Києві "будинок-привид" продали разом з людьми
5

У цьому будинку живуть 5 родин
Фото: Фото Наталії Шестопал
Галина Присяжнюк заселилась у гуртожиток з чоловіком у серпні 1975 року
Новий власник почав робити життя людей нестерпним
Два роки тому рейдери кувалдами розбили кімнати

П'ять родин, які мають офіційну прописку, живуть у напіврозваленому триповерховому будинку. Гуртожиток від виставкового центру "Експоцентр" розташований у столиці на вулиці Заболотного, 132. У 2004 році його продали страховій компанії "Фенікс". Але ті перепродали будівлю іншим. Людей відселяли у готель, але п'ять родин відмовились переїжджати, доки не отримають житло. Тоді новий власник почав робити життя людей нестерпним. Відключив газ, воду, електрику та опалення. Два роки тому рейдери кувалдами розбили їх кімнати, сходи засипали мішками.

"Другий раз заходжу і мені здається, може зараз хтось по голові вдарить десь з-за кута. Але мусиш йти, бо немає де переспати. Це будинок-привид. Продали з людьми, не відселивши їх. Наче ми речі. Поставили чергових, а ті нікого не пускали сюди. Тільки по списку - тих хто прописаний. Іншим не відчиняли двері. А тоді чоловік десять бритоголових запустили сюди і нікого не пускали. Побили тут все: стіни, вбиральні, кухні, сходи засипали мішками з будівельним матеріалом. Ми тоді на вулиці чотири дні перед гуртожитком жили. Раніше гуртожиток був повністю заселений. Люди йшли на роботу заради житла", - розповіла мешканка гуртожитку Галина Присяжнюк.

Галина Присяжнюк заселилась у гуртожиток з чоловіком у серпні 1975 року. Тоді вона влаштувалась на роботу у "Експоцентр". З дев'яносто першого року їх прописали у гуртожитку. Подружжя виростили доньку, мають онуку. У березні цього року жінка звільнилась. Наразі мешканці протягом багатьох років намагалися відстояти свої права у судах різних інстанцій. Та вони весь час підтверджували, що гуртожиток продали законно.

"Всі нас дурнями роблять, що ми не праві. Кажуть, що всі туди перейшли, а ми не захотіли. А тоді кого переселяли, кого взагалі виселили. Вони відмили ручки і тепер ні виставка, ні Державне управління зі справ президента відношення до цього гуртожитку немають. Не розуміє, той хто не побачить. Наймали юристів, але ніхто не хотів з нами працювати. Одне-двоє засідань і тікали. Видно тиск зверху. Усім депутатам у Верховній Раді писали листи, дзвонили у прямий ефір. Куди тільки не звертались, всі нас футболять. Пережили трьох президентів. І толку з того. Відписки пишуть, що ми на контролі і все", - розповіла Галина.

22 серпня цьогоріч жителі гуртожитку черговий раз вийшли на мітинг. У столичній прокуратурі пообіцяли розглянути це питання.

"Гуртожиток із наявними громадянами приватизувати відповідно до умов законодавства не можливо. І тут питання є. Будемо вивчати конкретні факти, надавати їм оцінку. Є питання окрім приватизації гуртожитку, законність переселення громадян в іншій гуртожиток. Оскільки відповідно чинного законодавства їм повинні надаватись рівноцінні приміщення, а цього не відбувається", - зауважив начальник управління прокуратури міста Києва В'ячеслав Мармиш.

Зараз ви читаєте новину «У Києві "будинок-привид" продали разом з людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути