Ексклюзиви
понеділок, 05 вересня 2011 11:46

У згвалтуванні гаїтянина звинуватили миротворців ООН

У згвалтуванні гаїтянина звинуватили миротворців ООН

П'ятьох миротворців з Уругваю, що входять до складу Місії ООН з стабілізації в Гаїті, звинуватили в згвалтуванні жителя міста Пор-Салю, повідомляє гаїтянські видання Defend. Відповідний позов був поданий до міського суду минулого тижня.

Військові звинувачуються в згвалтуванні 18-річного гаїтянина на ім'я Джонні Жан. Передбачається, що злочин було скоєно в казармі уругвайських військових ще близько місяця тому, проте батьки Жана довгий час боялися повідомити про те, що трапилося. Увагу до інциденту привернула місцева неурядова організація CREDOP.

Наругу над юнаком військові зняли на відеокамеру мобільного телефону. Цей відеозапис, довжиною близько хвилини, швидко поширився по Гаїті, завдяки чому інцидент набув широкого розголосу. На відео, цілком опублікованому в інтернеті, видно і юнак, і солдати, які розмовляють іспанською.

Як пише уругвайська газета El Espectador з посиланням на джерело в міністерстві оборони країни, всі передбачувані учасники згвалтування знаходяться в Пор-Салю під домашнім арештом. У поширеному міністерством прес-релізі повідомляється, що, якщо вина підозрюваних буде доведена, вони будуть не тільки віддані під суд, але і з ганьбою звільнені зі збройних сил і позбавлені військових звань і нагород.

Уругувайское міністерство оборони та ООН почали паралельні розслідування події. Як повідомляє Associated Press, в неділю, 4 вересня, президент Гаїті Мішель Мартейі прокоментував те, що трапилось. Він різко засудив поведінку. миротворців. Крім того, Мартейі доручив владі на місцях вжити всіх заходів, щоб подібне не повторилося.

Місія ООН зі стабілізації в Гаїті почалася 1 червня 2004 року. Чисельність місії (за даними на початок квітня 2011 року) становить 12318 військовослужбовців. Місцеве населення раніше неодноразово виступало проти присутності миротворців в республіці. Їх, зокрема, звинувачують у занесенні на Гаїті холери, жертвами якої стали понад п'ять тисяч осіб, а також в сексуальному насильстві над дітьми.

Зараз ви читаєте новину «У згвалтуванні гаїтянина звинуватили миротворців ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути