середа, 03 серпня 2011 15:24

У Єгипті знову ллється кров через суд над Мубараком
19

Фото: Фото: Reuters
Хосні Мубарак - колишній президент Єгипту

Екс-президент Єгипту Хосні Мубарак, обвинувачений у розстрілі демонстрантів, а також у незаконному збагаченні, використанні владних повноважень в особистих цілях, у середу, 3 серпня, постав перед судом в Академії поліції в Каїрі.

Крім екс-президента, також обвинувачуються його сини Аля і Гамаль, колишній міністр внутрішніх справ Хабіб аль-Адлі і шість генералів поліції. Близького до сім'ї Мубарака бізнесмена Хусейна Салема судитимуть заочно, оскільки він знаходиться в Іспанії.

83-річний президент з'явився лежачи на ношах за ґратами.

Єгипетське телебачення веде пряму трансляцію із зали суду. Раніше екс-президента доставили в Каїр на спеціальному медичному літаку з Шарм-ель-Шейха, де він перебував під вартою останні чотири місяці.

Як повідомило єгипетське телебачення, спочатку 83-річного важкохворого політика кортежем з машин швидкої допомоги і автомобілів супроводу доставили на аеродром, де його чекав літак. Повітряне судно приземлилося в середу вранці на військовій авіабазі "Ель-Маза" в столиці країни.

Через деякий час на реанімаційному вертольоті канцелярії президента АРЄ Мубарака доставили в Поліцейську академію в новій частині Каїра, яка носила раніше його ім'я, в 20 км від єгипетської столиці, де в спеціально обладнаному залі розпочався судовий процес. У будівлю Мубарака завезли на спеціальному медичному ліжку з коліщатками.

Мубарак і його сини відкинули висунуті проти них звинувачення.

"Я заперечую усі ці звинувачення", - заявив Мубарак після того, як прокурор зачитав звинувачення в адресу колишнього глави держави і його синів. Слідом за батьком про свою невинність заявили і його сини.

Головний суддя процесу Ахмед Ріфаат пообіцяв, що суд буде "швидким" і гранично відкритим. Захист Мубарака очолює Фарід ад-Діб. Раніше більше 800 юристів висловили готовність представляти інтереси колишнього президента, однак лише 50 фахівців будуть допущені в зал засідань. Прихильники і противники екс-президента Єгипту Хосні Мубарака закидали одне одного камінням біля будівлі Академії поліції в Каїрі. Словесні перепалки між ними кілька разів переростали в сутички. загинула одна людина і постраждали 15.

Як повідомляють очевидці з місця подій, поліція намагається взяти ситуацію під контроль. Раніше МВС Єгипту заявило, що забезпечувати безпеку будуть близько дев'яти тисяч солдатів і офіцерів поліції, а також військовослужбовці Міноборони.

Хосні Мубарак, який правив Єгиптом майже 30 років, пішов у відставку 11 лютого цього року після 18 днів народних хвилювань. Генеральна прокуратура Єгипту 12 квітня прийняв рішення про затримання екс-президента і двох його синів у рамках розслідування звинувачень у розстрілі демонстрантів, а також у незаконному збагаченні, використанні владних повноважень в особистих цілях.

Мубарака, його синів та керівників МВС звинувачують у підбурюванні до розстрілу демонстрантів під час народних заворушень наприкінці січня-початку лютого цього року.

Тоді в ході заворушень загинуло близько 850 людей, більше шести тисяч отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті знову ллється кров через суд над Мубараком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути