вівторок, 06 березня 2012 13:29

У Донецьку побили головного критика місцевої влади

У Донецьку побили головного критика місцевої влади
Правозахисника Дмитра Верзілова побив невідомий

Учора ввечері в Донецьку побили і пограбували організатора численних протестних акцій і лідера правозахисної організації "Союз Порятунку Донбасу" Дмитра Верзілова. 3 березня йому висунули звинувачення за двома статтями кримінального кодексу - в умисному нанесенні тілесних ушкоджень працівникам міліції (ч. 2 ст. 345) і опорі представникові влади при виконанні ним службових обов'язків (ч.2 ст. 342).

"В 20.15 я йшов з Донецької облпрокуратури, з допиту де мене тримали з 10.00 до 19.40 і вже біля мого під'їзду на бульварі Шкільному мене зустрів чоловік років 30, який був вищим і щільнішим за мене. Він гукнув: "Діма!" Я обернувся, він схопив за шию однією рукою, а другий вдарив в обличчя, і після цього удар ще був ззаду. Не знаю чи був у нього помічник, чи це він сам вдарив вдруге по потилиці. Але вже лікарі підтвердили, що ззаду був удар. Після цього я втратив свідомість. Отямився без телефону. Папка залишилася на місці, але з неї зникли кілька паперів, можливо - випадково, тому що вона розсипалася", - розповів Верзілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку вимагають відставки мера-регіонала: "За всі знущання над народом"

Знайшли побитого опозиціонера сусіди, які покликали його батьків і викликали "швидку", та приїхала через 40 хвилин після виклику.

У потерпілого - підозра на перелом нижньої щелепи, струс мозку, гематоми, деформація носової перегородки. Він знаходиться на стіаціонарному лікуванні.

Дмитро пов'язує напад зі своєю політичною діяльністю.

"28 лютого біля облпрокуратури я вимагав відставки мера, вимагав порушити кримінальну справу проти Лук'янченка, хоча мене попереджали, щоб відмовився від цієї акції. А вже на наступний день за особистим підписом прокурора області Володимира Вишинського було винесено постанову про порушення кримінальної справи. Тільки не у відношенні міського голови, а щодо мене. Така реакція. Хоча до мітингу 28 лютого кілька місяців без просування пролежала справа проти мене. Побили, щоб забрати телефон і знищити докази, в телефоні був диктофонний запис погроз, які я отримував від чиновників мера. А справу сфальсифікували, щоб знищити мене як громадського діяча і критика влади", - вважає потерпілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ошукані вкладники з вилами та лопатами штурмували Донецьку ОДА

В основі кримінальної справи, за якою обвинувачується Верзілов, лежать події 28 листопада минулого року, коли група пенсіонерів з вилами і лопатами проривалася до губернатора Андрія Шишацького, щоб поговорити з ним про "порушення конституційних прав громадян".

За словами Верзілова, у справі спочатку був один, а тепер вже троє потерпілих міліціонерів, яких нібито побив Дмитро.

"Спочатку один - Дмитро Міщенко заявив, що втратив свідомість в процесі бійки (хоча ніхто цього не бачив), 20 лютого знайшлися ще двоє. Я не здивуюся, якщо до травня з'ясується, що я побив цілий підрозділ міліціонерів, - каже про свою кримінальну справу Верзілов. - Допити відбуваються в хамській формі. А мого адвоката Курильчук Ольгу Дмитрівну вже двічі викликали на колегію адвокатів за скаргою прокурора, загрожують позбавити ліцензії. Все це замовлення і помста Лук'янченка. Приміром, хоча б за те, що я довів факт незаконного підвищення комунальних тарифів", - каже 23-річний депутат Ленінської райради Донецька і член "Союзу Порятунку Донбасу" Дмитро Верзілов.

Він отримав висновок інспекції з контролю за цінами про те, що новий тариф на вивезення сміття, який виріс майже вдвічі. необгрунтований, і оголосив про початок збору підписів за референдум про дострокове припинення повноважень міського голови.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку побили головного критика місцевої влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути