Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2011 11:31

В Білорусі скрутили 450 учасників антиурядової акції протесту
12

Фото: Фото: Reuters

Майже 450 осіб було затримано міліцією під час антиурядових акцій протесту, що проходили в Білорусі 22 червня. Про це повідомляється на сайті білоруської правозахисної організації "Весна", передає РИА "Новости".

У Мінську, де акції протесту були найчисленнішими, за даними правозахисників, було затримано близько 200 осіб. Також є інформація про затримання активістів, щонайменше, ще в десяти містах країни. Деяких затриманих вже відпустили з відділень міліції.

За повідомленнями незалежної преси, в Гомелі, другому за величиною місті Бєларусі, на вулиці вийшли дві тисячі осіб. "Народні гуляння" пройшли у всіх обласних центрах, десятках районних міст і містечок. 18 громадян затримано у Бресті, куди 22 червня вирушив президент Олександр Лукашенко.

Прикметною ознакою проведених акцій було те, що їхні учасники не викрикували гасел і не тримали в руках транспарантів. Замість цього присутні люди висловлювали свої протести проти економічної політики уряду оплесками та свистом.

Активістів поширення закликів у соціальних мережах викликали до КДБ і попередили про небезпеку вчинення протиправних дій.

МВС Бєларусі поки що не опублікувало офіційних даних про кількість затриманих. Крім кількох журналістів, про затримання яких повідомлялося ще вчора, були й інші. Так, фоторепортер газети "Наша Нива" Олесь Пілецький повідомив, що з ним в автозаку 37 осіб. Також був затриманий журналіст газети "Солідарність" Сергій Балай.

Кореспондент агентства "Інтерфакс-Захід" Руслан Ріндевіч, що висвітлював несанкціоновану акцію, що проходила в середу в Мінську, звільнений з Ленінського РУВС столиці.

Він був відпущений з міліції без складання протоколу, пише Інтерфакс-Україна.

Інформацією про долю решти журналістів, затриманих в ході акції, агентство не має.

Крім того, як повідомляє Українська правда, білоруською міліцією був затриманий дипломат зі Швеції, незважаючи на те, що мав при собі посвідчення.

Щосереди після роботи сотні мінчан вирушають у середмістя прогулятися. Другий тиждень поспіль органи правопорядку блокують центр білоруської столиці та масово затримують перехожих.

Заклик "Революція через соціальні мережі" було поширено в Інтернеті і підтримано людьми в Мінську і білоруських регіонах. Більш ніж у 50 містах Бєларусі групи людей нинішньої середи вийшли на центральні площі - без гасел і транспарантів, без відомих опозиційних політиків на чолі, пише Newsru.

"Наше завдання - вивести на вулицю всіх незадоволених. Вимога одна: відставка Лукашенка. Влада боїться динаміки, того, що люди приходять без прапорів, гасел і лідерів. Такого ніколи не було, щоб протестувальники приходили без прапорів тощо. Вони не кидаються на міліцію. Це новий вид ненасильницького опору", - сказав один з лідерів "Революції через соціальні мережі" В'ячеслав Діанов.

"Влада сама зробили масову акцію. Я їду з роботи - станція пересадки в метро закрита, автобус на Жовтневій площі не зупиняється. Ось другий квартал йду пішки і теж протестую - проти всього цього неподобства, що у нас нині коїться і з цінами, і з валютою, і зі ставленням до людей", - розповідає на ходу жінка середніх років.

Акції 22 червня були не першими подібними виступами, до цього схожі мовчазні демонстрації проводилися 8 і 15 червня.

Зараз ви читаєте новину «В Білорусі скрутили 450 учасників антиурядової акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути