середа, 28 вересня 2022 11:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Українське МЗС звернулось до світу після псевдореферендумів на захоплених Росією територіях

Українське МЗС звернулось до світу після псевдореферендумів на захоплених Росією територіях
Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора Росію. Фото: mfa.gov.ua

Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора Росію.

Потрібні, зокрема, нові жорсткі санкції проти Росії, та суттєво збільшити військову підтримку України. Про це йдеться у заяві, яку оприлюднило МЗС України після проведення псевдореферендумів на тимчасово захоплених територіях.

В МЗС наголосили, що нині Україні вкрай потрібно надати танки, бойові літаки, бронемашини, далекобійну артилерію, засоби протиповітряної та протиракетної оборони.

"Ми закликаємо партнерів продемонструвати Росії, що єдиною реакцією на спроби анексії, шантаж та ультиматуми буде збільшення підтримки України задля перемоги нашої держави над агресором", – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна поверне всі свої території – Зеленський виступив перед студентами і викладачами Гарварда

В МЗС нагадали, що 23-27 вересня Російська Федерація організувала "пропагандистське дійство під назвою "референдуми" на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей України".

"Примус людей на цих територіях до заповнення якихось паперів під прицілом російських військових є черговим злочином Росії у ході її агресії проти України. Це грубо порушує Конституцію і закони нашої держави, норми міжнародного права та міжнародні зобов'язання Росії. Ця вистава не має нічого спільного з волевиявленням і не несе жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України. Україна та міжнародна спільнота засуджують такі дії Росії та вважають їх нікчемними", – наголосили в МЗС.

Там запевнили, що всі громадяни України, які взяли участь в організації цього дійства разом із російськими окупантами, понесуть справедливе покарання згідно з нормами Кримінального кодексу України.

"Компетентні органи України вже вживають заходів щодо їхнього розшуку та притягнення до відповідальності. Як і у випадку з українським Кримом, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області залишаються суверенними територіями України. Україна має повне право на відновлення своєї територіальної цілісності військовими та дипломатичними методами, продовжить звільняти тимчасово окуповані території", – йдеться у заяві МЗС.

Такими діями, вважають в українському зовнішньополітичному відомстві, Росія послідовно демонструє зневагу всім, хто закликав до дипломатії.

"Ми розраховуємо, що відповідні країни зроблять висновки щодо справжніх намірів Росії та збільшать підтримку України у протидії російській агресії, а не прикриватимуть свою бездіяльність прагненнями відіграти роль миротворців, яких Росія не потребує. Україна закликає всі держави та міжнародні організації негайно засудити незаконні дії Кремля на тимчасово окупованих територіях України та посилити ізоляцію Росії", – наголошують в МЗС.

Російський президент Володимир Путін не відмовляється від планів захопити Україну. Хоча шанси на досягнення цієї мети здаються дедалі примарнішими. Про це, посилаючись на близьких до Кремля чиновників, повідомляє Bloomberg.

Проведенням так званих референдумів на окупованих територіях Росія намагається відвернути увагу від недосягнення своїх цілей в Україні. Ознак того, що Росія має намір припинити війну найближчим часом, Пентагон не бачить. Про це на брифінгу заявив його речник бригадний генерал Пет Райдер, пише "Радіо Свобода".

Зараз ви читаєте новину «Українське МЗС звернулось до світу після псевдореферендумів на захоплених Росією територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути