пʼятниця, 08 квітня 2011 11:02

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Українці рвуться до Японії рятувати людей від радіації

Українці рвуться до Японії рятувати людей від радіації

Незважаючи на те, що, на думку експертів Європейського комітету з радіаційного ризику, нині небезпечно для здоров'я знаходитися навіть в 100 км від АЕС "Фукусіма-1", знайшлися кілька десятків українців, готових відправитися на станцію для ліквідації аварії. Більшість з них - ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, тобто люди, які вже піддали себе опроміненню і не можуть похвалитися відмінним здоров'ям, пише Сегодня.

"Я готовий допомогти японцям, - каже 58-річний киянин Олександр. - Я працював на ЧАЕС кілька років з 1986 року. Займався дезактивацією обладнання, приміщень".

На запитання, чи дозволяє його здоров'я працювати в Японії, обурився: "А при чому тут здоров'я? Людей рятувати треба ".

Інший 45-річний ліквідатор, який в Чорнобильській зоні працював водієм, заявив: "Хто їм потрібен, тим я і буду. Я ось підлікувався, нормально себе відчуваю, можу їхати. Головне, що у мене є посвідчення ліквідатора".

Готові їхати на "Фукусіма" навіть жінки. Одна - лікарем, інша - водієм. І можливо, що не в останню чергу їх підштовхує знову ризикувати своїм здоров'ям чимала сума, яку керівництво "Фукусіма" готове платити за роботу на аварійній станції.

У консульському відділі посольства Японії в Україні пояснили, що для того щоб поїхати працювати на "Фукусіма", потрібно мати запрошення від роботодавця, причому на японській мові. Японська віза і оформлення документів безкоштовні для громадян України. Про своє бажання попрацювати на АЕС можна повідомити за допомогою сайту компанії TEPCO www.tepco.co.jp, де заявку можна залишити на англійській мові.

Але, як виявилося, рішення про залучення іноземних робочих має прийняти уряд Японії.

"Ми готові прийняти допомогу від України, але все вирішується на державному рівні", - заявили в прес-службі компанії TEPCO.

Як вже повідомлялося раніше, за один день роботи фахівцям, які проводили ліквідацію наслідків на Чорнобильській АЕС пропонують 5 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Українці рвуться до Японії рятувати людей від радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути