Ексклюзиви
неділя, 07 січня 2024 08:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна послаблює російську ППО у Криму - ISW

Україна послаблює російську ППО у Криму - ISW
Українські сили наносять успішні удари по російських об'єктах у тимчасово окупованому Криму. Фото: tsn.ua

Українські сили проводять кампанію з нанесення ударів по російських військових об'єктах у тимчасово окупованому Криму.

ЗСУ вже успішно вразили кілька цілей у різних районах півострова. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на інформацію російських джерел про те, що в ніч на 6 січня українські Сили оборони вдарили чотирма крилатими ракетами Storm Shadow по адміністративній будівлі на російському аеродромі "Саки" біля селища Новофедорівка у тимчасово окупованому Криму.

За даними міноборони РФ, в ніч на 6 січня російські сили нібито знищили п'ять українських безпілотників і чотири ракети над Чорним морем і Кримом. А 6 січня - шість українських ракет "Нептун" над північно-західною частиною Чорного моря.

При цьому командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам за успішне ураження цілей на аеродромі "Саки". Однак, він не уточнив, чи йдеться про українські удари 4, 5 або 6 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти в режимі "екстреного переформатування": Гуменюк розповіла про наслідки ударів по Криму

Генерал опублікував супутникові знімки, на яких видно ціль успішного українського удару по аеродрому "Саки". В ISW поки не можуть ідентифікувати ціль.

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, ГУР, Повітряні сили України та українські війська провели комплексну спецоперацію, під час якої 4 січня було завдано удару по російських радіолокаційних позиціях на аеродромі "Саки" і складу техніки поблизу Гришиного, що за 60 км на північний схід від Євпаторії. ГУР опублікувало супутникові знімки, на яких зображені пошкодження цього російського складу боєприпасів.

Українські офіційні особи та джерела повідомляють, що, починаючи з 4 січня, Збройні сили також завдали ударів по радіолокаційній системі протиповітряної оборони та центру зв'язку в Євпаторії, який відповідальний за координацію операцій російської ППО в окупованому Криму. Були також атаковані склади боєприпасів біля Первомайського (82 км на північ від Сімферополя) та російський командний пункт під Севастополем.

"Ці повідомлення вказують на те, що українські ракети та безпілотники проникають крізь російську систему протиповітряної оборони в окупованому Криму та успішно вразили деякі намічені цілі. Пов'язаний з Кремлем відомий російський військовий блогер повідомив, що Сили оборони завдають ударів, спрямованих на послаблення російської системи ППО над окупованим Кримом", - йдеться у повідомленні.

Водночас Інститут вивчення війни поки не оцінює мету нинішньої української кампанії з нанесення ударів по російських тилових районах в окупованому Криму.

Аналітики нагадують, що влітку 2023 року українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури, штабів, логістичних маршрутів та об'єктів Чорноморського флоту, що витіснила російські військово-морські операції із західної частини Чорного моря. Тоді метою кампанії було послаблення здатності російських військових використовувати Крим як плацдарм і тил для оборонних операцій на півдні України.

Українські війська 4 січня атакували склад боєприпасів російських окупантів біля села Первомайське у Криму. Інформацію про це підтвердив Стратком ЗСУ. У соцмережах місцеві мешканці писали про низку вибухів на тимчасово окупованому півострові.

Окрім того, Повітряні сили ЗСУ підтвердили ураження українськими військами аеродрому "Саки" у тимчасово окупованому Криму.

Зараз ви читаєте новину «Україна послаблює російську ППО у Криму - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути