вівторок, 10 вересня 2024 22:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна атакує Росію американськими безпілотниками: що відомо про Phoenix Ghost

Україна атакує Росію американськими безпілотниками: що відомо про Phoenix Ghost
Штурмові безпілотники Phoenix Ghost, які США постачають в Україну, залишаються загадкою. Фото: gagadget.com

Штурмові безпілотники Phoenix Ghost, які США постачають в Україну, ймовірно були використані для нападу на російську територію.

Зображення дрона у вільному доступі немає. Втім, деякі деталі розповіли у компанії Aevex Aerospace Скіп Арні, пише Forbes.

"Уряд США надав боєприпаси для підтримки конфлікту в Україні. Aevex Aerospace Loitering Munitions дають реальні робочі результати, які значно перевершують конкурентів", - зазначають у компанії.

Під егідою Phoenix Ghost працює кілька різних безпілотників, а не окремий дрон. У квітні 2024 року на Summit Army Aviation Mission Summit 2024 Aevex представила боєприпас під назвою "Атлас". У нього є старший брат "Домінатор", який ще не виставлявся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Говорили про сучасну зброю: український генерал таємно зустрічався із командувачами НАТО

"Атлас" виглядає як краща версія російського "Ланцета", а "Домінатор" нагадує менший "Шахед" для ураження далеких цілей. Важливо, що в літературі компанії Atlas і Dominator описані як "випробувані в бойових умовах". Це переконливо вказує на те, що обидва типи є елементами родини "Привидів Фенікса", відправлених в Україну

Обидві "пташки" мають різні конструкції. "Атлас" має крила в 1 м завдовжки з розмахом 1,6 м. Загальна вага - 10 кг , включаючи 3,5 кг боєголовку, яка може бути осколковою або протиброньовою. Час польоту становить "1-2 години" зі швидкістю 90 км/год із дальністю 120 км. Він має пропелер, який, ймовірно, приводиться в дію від електродвигуна. З таким діапазоном він був би дуже корисним для знищення радарів, ППО, реактивної артилерії та інших цілей великої дальності.

Більший "Домінатор" має подвійну конструкцію стріли, довжину 1,5м і розмах крил 5 м. Злітна вага становить 45 кг з корисним навантаженням 16 кг. Як і більшість дронів середнього розміру, Dominator має газовий двигун і пропелер. Він літає "5+ годин" зі швидкістю 90+ км/год із дальністю понад 640 км, що робить його більш стратегічною зброєю.

Обидва безпілотники мають "візуальну навігацію, щоб автономно ідентифікувати та стежити за орієнтирами чи об'єктами в навколишньому середовищі, забезпечуючи точне позиціонування та пошук шляху без опори на GPS".

Такий тип наведення робить безпілотники стійкими до перешкод під час ураження статичних цілей. Дрони мають сітчасте радіо, яке стійке до перешкод.

Схоже, що дрони також мають термінал наведення для виявлення, ідентифікації та наведення на цілі. Боєприпаси Aevex досягають автономного польоту за допомогою алгоритмів і злиття датчиків, що дозволяє їм орієнтуватися, приймати рішення та виконувати місії без прямого втручання.

Це може, наприклад, означати, що як тільки дрон переміститься до певного місця, він може шукати певний об'єкт, наприклад радіолокаційну станцію, і накреслити траєкторію для атаки на нього. Вони навіть можуть бути здатні до повністю автономних ударних операцій.

Дизайн безпілотника "Атлас" прихований. Однак, враховуючи, що зараз в Україні є низка ударних безпілотників місцевого виробництва, а також імпортованих польських Warmates і американських Switchblades, ідентифікувати їх було б складно. Збиті боєприпаси можуть дати більше підказок, але їх мало.

"Phoenix Ghost може значно змінити тактику; було б цікаво дізнатися, яка частина величезного нещодавнього зростання втрат російської артилерії була спричинена цими боєприпасами. І ми не знаємо, скільки цілей більшої дальності вражає "Домінатор", який має вдвічі більший радіус дії, ніж така бажана ракета ATACMS", - пише видання.

Але справжня різниця буде у стратегічній війні. Завод Aevex вже має достатньо потужностей, щоб знищити російську протиповітряну оборону та "вбити лучника" – вивести з ладу російські авіабази, які використовувалися для нападів на Україну або допомогти спалити життєво важливі стратегічні нафтогазові об'єкти та зруйнувати військову економіку, змусивши Росію припинити вторгнення.

Штурмові безпілотники Phoenix Ghost, які США постачають в Україну, залишаються загадкою протягом тривалого часу. Безпілотник ніколи не згадувався до того, поки у березні 2022 року адміністрація Байдена не оголосила про передачу Києву 121 безпілотника Phoenix Ghosts.

Потім США пообіцяли Україні ще 580 "пташок". В оголошенні про пакет допомоги в липні 2023 року згадувалося про "безпілотні літальні системи Phoenix Ghost і Switchblade".

Ніяких офіційних подробиць про Phoenix Ghost ніколи не повідомлялося. Після шквалу згадок у звітах Міністерства оборони він зник. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі заявив у квітні 2022 року, що він "надає можливості, подібні до серії безпілотних систем Switchblade - подібні можливості, але не точні".

Зараз ви читаєте новину «Україна атакує Росію американськими безпілотниками: що відомо про Phoenix Ghost». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути