Ексклюзиви
середа, 30 травня 2018 09:40

Убивство Аркадія Бабченка: все, що відомо
8

Автор: Facebook Аркадія Бабченка
  Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири
Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири

Увечері, 29 травня, в Києві на порозі власної квартири по вул. Микільсько-Слобідська в Дніпровському районі столиці розстріляли відомого російського журналіста 41-річного Аркадія Бабченка. Gazeta.ua зібрала усі відомі подробиці вбивства та версії слідства.

Повідомлення про замах

Першим про замах на Бабченка заявив журналіст Айдер Муждабаєв.

"У Аркадія Бабченка стріляли, в будинку, в спину. Відвезли в лікарню. Шукаю в яку, їду туди", - написав він у Facebook.

Пізніше стало відомо, що журналіст помер у "швидкій" дорогою до лікарні.

Дружина загиблого поки що не може надати свідчення, оскільки знаходиться в шоковому стані

"На лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в будинку свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо - в спину, потерпілий помер. Загиблий - громадянин РФ, 1977 року народження, ведучий одного з телеканалів", - йдеться в повідомленні Нацполіціі.

Дружина загиблого поки що не може надати свідчення, оскільки перебуває в шоковому стані. З нею працюють медики та психологи, повідомив очільник столичної поліції Андрій Крищенко.

Вбивця чекав Аркадія Бабченка на сходовій клітці в під'їзді. Про це заявив радник глави МВС України, депутат Верховної Ради Антон Геращенко. За його словами, Аркадій повертався із магазину.

"Вбивця на нього чекав на сходовій клітці в під'їзді. Коли Аркадій відкрив двері квартири, вбивця підло, в спину, зробив кілька пострілів в спину Аркадію Бабченку", - повідомив Геращенко.

Автор: Facebook В'ячеслава Аброськіна
  Правоохоронці склали фоторобот можливого убивці журналіста Аркадія Бабченка
Правоохоронці склали фоторобот можливого убивці журналіста Аркадія Бабченка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Став черговим "двохсотим" на цій неоголошеній війні" - реакція соцмереж на вбивство Бабченка

Версії вбивства

"Розглядають дві версії, це професійна діяльність і громадянська позиція", — сказав Андрій Крищенко.

Він тут висвітлював війну, світові події з точки зору агресії Російської Федерації. Думаю, за це його і вбили

Бабченко неодноразово отримував погрози із Росії, каже товариш убитого журналіста Мирослав Гай.

"Він займав дуже жорстку антиросійську позицію. Засуджував дії Росії, називав речі своїми іменами. Йому йшло дуже багато погроз з боку Російської Федерації. Він про це неодноразово говорив. Йому слали особисті повідомлення. Казали, що втоплять у крові. Він утік із Російської Федерації через загрозу своєму життю в Європу. Там йому не продовжили візу і він переїхав до України. Він тут висвітлював війну, світові події з точки зору агресії Російської Федерації. Думаю, за це його і вбили", - сказав Гай.

А ось на думку політичного експерта Тараса Березовця, вбивство російського журналіста могло бути скоєне навздогін завершення фіналу Ліги чемпіонів в Києві. За його словами, спецслужби України мали достовірну інформацію про підготовлюваний теракт в столиці, які розробляла російська розвідка.

"Судячи з усього, Аркадій Бабченко міг стати жертвою випадкового вибору серед російської еміграції в Україні, так як вибір мети повинен був відповідати кільком вимогам: бути публічним і чітко асоціюватися з антипутінської опозицією. Тобто на його місці міг опинитися будь-який інший росіянин, який відповідає перерахованим вище критеріям", - написав політичний експерт в Facebook.

За його словами, ніяких особливих причин вбивати Бабченка не було.

Глава комітету Ради з питань свободи слова Вікторія Сюмар заявила, що "стиль вбивства притаманний путінському режиму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікований фоторобот можливого вбивці Бабченка

Останні повідомлення

За день до смерті, 28 травня, Бабченко написав у Facebook пост про те, що його "замовили". Нібито довірена особа президента Росії Володимира Путіна Марина Юденич натякала лідеру Чечні Рамзану Кадирову про вбивство Бабченка. Згодом журналіст видалив цей пост у Facebook.

За кілька годин до смерті написав, що вважає цей день своїм другим днем ​​народження.

"Чотири роки тому генерал Кульчицький не взяв мене на цей вертоліт. Через перевантаження. Не було місця. Перевантажена вертушка важко відірвалася від землі, і, мало не зачепивши шасі за бруствер, пішла на Карачун. Години через дві після цієї фотографії її збили. Загинули чотирнадцять осіб. А мені пощастило. Другий день народження, виходить", - писав Бабченко.

У Росії теж заявили, що будуть розслідувати справу Бабченка. Пам'ять убитого журналіста вшанували на мосту Нємцова у Москві.

Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири
Фото: ТСН
Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири
Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири
Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири
Аркадія Бабченка застрелили у спину на порозі власної квартири

Реакція світу

ОБСЄ закликала українську владу провести детальне та негайне розслідування. Іноземні журналісти пишуть у соцмережах, що це розправа над палким критиком Путіна, противником російської кампанії в Сирії та Україні та легендою журналістики у регіоні.

Першим серед офіційних осіб, які висловили співчуття родині, став глава литовського МЗС Лінас Лінкявичус. Він закликав притягнути до відповідальності тих, хто здійснив цей зухвалий злочин.

Аркадій Бабченко у лютому 2017 року повідомив, що виїхав з Росії, бо йому та його родині неодноразово надходили погрози. Все почалося після катастрофи Ту-154 над Чорним морем, коли він заявив, що артисти ансамблю імені Александрова, які летіли в Сирію та розбилися - не достойні жалю. Деякий час журналіст жив у Празі та Ізраїлі, з серпня 2017 - в Києві. З жовтня 2017 року —ведучий програми "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR. У загиблого залишилися дружина та донька.

Зараз ви читаєте новину «Убивство Аркадія Бабченка: все, що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути