четвер, 17 листопада 2011 15:11

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

У японському рисі вперше знайшли радіоактивний цезій

У японському рисі вперше знайшли радіоактивний цезій

Вперше в Японії підвищений вміст радіоактивного цезію виявили в рисі, виробленому в префектурі Фукусіма, повідомили в адміністрації префектури.

Перевищення норми зафіксовано в рисі, зібраному в районі Онами в околицях муніципального центру префектури міста Фукусіма. За безпечної норми в 500 бекерелів на кілограм в необробленому рисі з Онами його вміст сягнув 630 бекерелів. Усього в цьому господарстві було зібрано 840 кілограмів, весь урожай зберігається на складах сільськогосподарського кооперативу району і на ринок не надходив.

Це перший випадок після аварії на АЕС "Фукусіма-1", коли підвищений вміст радіації було виявлено в основному продукті японського раціону - рисі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За одну ніч у Криму сталися 6 землетрусів

Влада префектури двічі після аварії на АЕС проводила дослідження на вміст радіації в рисі. Проби були взяті на кожних 30 гектарах. У районі Онами, де посівні площі становлять 42 га, для аналізу взяли рис з двох ділянок. Його результати показали вміст радіоактивних речовин значно нижче норми.

Цезій було виявлено в рисі з Онами після того, як фермер самостійно звернувся до сільськогосподарського кооперативу префектури з проханням про дослідження.

Нагадаємо, 11 березня на північному сході Японії стався землетрус магнітудою 9,0, що викликав цунамі заввишки більше десяти метрів. В результаті удару стихії загинули близько 16 тисяч осіб.

Зараз ви читаєте новину «У японському рисі вперше знайшли радіоактивний цезій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути