четвер, 24 листопада 2011 11:54

У повоєнній Лівії катують і вбивають жінок та дітей - ООН

У повоєнній Лівії катують і вбивають жінок та дітей - ООН

Близько семи тисяч осіб містяться в даний час у в'язницях Лівії і позбавлені можливості постати перед судом. Такі дані містяться в доповіді ООН, яка буде розглянута на засіданні Радбезу 28 листопада.

Як наголошується в доповіді, політичні в'язні, які відбували тюремні терміни за часів правління Муаммара Каддафі, після його усунення було звільнено, однак на їх місці опинилися нові в'язні. Більшість з них знаходиться в центрах ув'язнення, контрольованих різними "революційними бригадами" і не має можливості постати перед справедливим судом.

У доповіді підкреслюється, що багато хто з ув'язнених, серед яких є жінки і діти, піддаються жорстокому поводженню і катуванням. Серед них значну частину становлять колишні найманці Каддафі з африканських країн, які переслідуються за темний колір шкіри.

У доповіді окремо наголошується ситуація в місті Таверга, мешканців якого революціонери масово звинуватили у лояльності Каддафі. Після падіння режиму полковника повстанці хапали городян прямо в їх будинках і лікарнях і без суду саджали їх у в'язниці, де ув'язнені згодом були піддані тортурам або страчені.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Провідник, який зрадив сина Каддафі, пишається своїм вчинком

Доповідачі ООН підкреслили, що хоча в Лівії вже розпочато процес з передачі контролю над в'язницями від повстанських угруповань новому уряду країни, для дотримання прав ув'язнених "ще дуже багато що належить зробити".

Муаммар Каддафі був повалений в результаті повстання, що почалося в лютому 2011 року, і що послідувала за ним громадянської війни, в якій повстанців фактично підтримали сили НАТО. 23 жовтня Національний перехідний рада Лівії оголосив про повне звільнення країни від військ полковника, і місяць тому було сформовано перехідний уряд. Тим часом, судова система і державна поліція в країні поки що фактично не функціонують.

Нагадаємо, у Лівії не вщухають сутички, які поновилися після повалення і загибелі Муаммара Каддафі. У передмісті лівійської столиці Тріполі вже четвертий день триває стрілянина. Спостерігачі відзначають, що це найпотужніший сплеск насильства з моменту вбивства Каддафі.

Зараз ви читаєте новину «У повоєнній Лівії катують і вбивають жінок та дітей - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути