вівторок, 04 жовтня 2011 12:41

У Москві зріє черговий бунт: у бійці знову загинув футбольний фанат

У Москві зріє черговий бунт: у бійці знову загинув футбольний фанат

У підмосковному Подольську сталася бійка, яка закінчилася загибеллю місцевого футбольного фаната. Вболівальник столичного ЦСКА Андрій Урюпін загинув у ніч на 2 жовтня, отримавши два ножових поранення в область серця біля розважального комплексу, де святкував своє 18-річчя. Три ножових поранення в область спини і руки також отримав його 19-річний приятель, він знаходиться в лікарні. Справа вже викликала помітний резонанс в Мережі: радикали стали закликати до масової акції в центрі Москви, причому на тому ж місці, де в грудні минулого року відбулися заворушення під націоналістичними гаслами.

Спочатку повідомлялося про затримання трьох підозрюваних у вбивстві - вихідців з Карачаєво-Черкесії. Проте пізніше було повідомлено, що затриманих немає, ведеться їх розшук. А слідчий комітет, як найчастіше буває в подібних випадках, і зовсім відкинув національне підгрунтя конфлікту і пояснив, що смертельні удари Урюпін завдав, мабуть, приїжджий з Азербайджану.

"Розміщення в ЗМІ відомості про національну приналежність підозрюваного не відповідають дійсності і не підтверджуються матеріалами кримінальної справи", - заявив офіційний представник СК Володимир Маркін.

За його словами, інцидент "не мав під собою національних мотивів, оскільки нападник (попередньо, уродженець Азербайджану) заступився за свого російського знайомого".

Протягом кількох днів повідомлення про смерть Урюпіна заполонили сайти вболівальників, з'явилися в соціальних мережах, в блогах, на сторінках націоналістів. Правоохоронні органи повідомили про суботній злочин лише у вівторок: причому спочатку про національність злочинців не говорилося зовсім, а потім у СКР пояснили, що в бійці брала участь інтернаціональна компанія.

Судячи з усього, правоохоронні органи побоюються зростання націоналістичних настроїв і масових заворушень, подібних тим, що пройшли в Москві після вбивства фаната "Спартака" Єгора Свиридова. У Мережі дійсно вже звучать заклики влаштувати "нову Манєжку".

"Інцидент стався в ході суперечки через місце в черзі на дискотеку, переріс у бійку", - повідомила офіційний представник слідчого управління СК РФ по Московській області Ірина Гуменна.

За її словами, "в якийсь момент хлопець посперечався з іншим чоловіком, за якого заступився невідомий". Цей невідомий завдав кілька ножових поранень Урюпіну і його приятелю, після чого втік. Постраждалі були доставлені до лікарні, але один незабаром помер.

Урюпін з друзями святкував день народження в торгово-розважальному центрі "Острів скарбів", розповів очевидець злочину.

Джерело в правоохоронних органах раніше повідомило, що за фактом смерті Урюпіна порушено кримінальну справу за ч. 4 ст. 111 (умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що спричинило смерть потерпілого). Однак на ГСУ СК по Московській області йдеться, що справу порушено за ч. 1 ст. 105 КК (вбивство). Максимальне покарання по обох статтях - 15 років в'язниці.

У міліції уточнили, у вбивстві підозрюється не дагестанці, а приїжджі з іншої кавказької республіки, а саме Карачаєво-Черкесії.

У свою чергу джерело в адміністрації Подільського запевнило, що співробітники районного підрозділу з протидії екстремізму "поінформовані про інцидент і тримають ситуацію під контролем".

В інтернеті новина про загибель чергового футбольного фаната в бійці з кавказцями викликала жвавий відгук. В одній із соціальних мереж з'явилася спеціальна закрита група, присвячена Андрію Урюпіну. "Ми хочемо, щоб про це знали всі! Нас - росіян стали вирізати! - проголошують націоналісти. - Батьківщина втратила свого співвітчизника: розумного, доброго, справедливого захисника Батьківщини. Заради чого? Тому що "гості" з Дагестану ведуть себе в Подольську, як завойовники і господарі. Вони живуть тут за своїми законами. І їм це дозволяє наша влада, чиновники, поліція".

Раніше до масових акцій призвели вбивство фаната "Спартака" Юрія Волкова, якого 10 липня 2010 зарізали в бійці на Чистих Прудах чеченці, і загибель розстріляного з "травматики" вболівальника тієї ж команди Єгора Свиридова. Уродженець Кабардино-Балкарії Аслан Черкесов, який стріляв у Свиридова 6 грудня 2010 на Кронштадтському бульварі, запевняє, що діяв у порядку самооборони.

Зараз ви читаєте новину «У Москві зріє черговий бунт: у бійці знову загинув футбольний фанат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути