середа, 27 березня 2013 03:31

У Харкові розпочався суд над активістами "Патріоту України"

У Харкові розпочався суд над активістами "Патріоту України"
Підсудні "патріотівці". Фото надане організацією

У Дзержинському районному суді Харкова відбулось перше судове засідання по справі лідера організації "Патріот України" Андрія Білецького, а також активістів Віталія Княжеського та Ігора Михайленка у новому складі суду.

Як розповіли Gazeta.ua в організації, головуючий суддя – Наумова, члени суддівської колегії – Цвіра і Руднєва.

За словами "патріотівців", засідання розпочалось із заяви адвоката потерпілого Колєсніка про надання йому державної охорони. Сам Колєснік знову не з'явився в залі суду – як заявила його адвокат, він захворів.

На думку адвокатів підсудних, клопотання про надання охорони – це перший крок до реалізації вимоги зробити судовий процес закритим і проводити судові засідання без участі потерпілого.

"Очевидно, що ті, хто готували справу до суду і сам потерпілий відчувають, що у відкритому судовому засіданні справа може розвалитись", - зазначили у захисті.

Водночас на клопотання адвокатів "патріотівців" до справи було долучено два документа. Перший документ – це загальна характеристика справ організації "Патріот України". Другий документ – характеристика особистості потерпілого Колєсніка на основі його коментарів на форумах в інтернеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу проти "Патріота України" вестимуть нові судді

"Було надано докази, які навіть не заперечує слідство, що потерпілий Колєснік є відвертим українофобом, в інтернет-спілкуванні систематично ображав опонентів за національною ознакою, розпалював міжнаціональну ворожнечу", - зазначили у "Патріоті".

Крім того, за словами громадських діячів, під час судового засідання з'ясувалась цікава обставина – нібито СБУ з осені 2010 р. порушила оперативну справу стосовно "Патріоту України" і прослуховувала телефони членів організації.

Наприкінці судового засідання прокурор зачитав обвинувальний висновок, який, за інформацією "патріотівців", підписав заступник генерального прокурора Кряшко.

"За версією слідства керівник організації Андрій Білецький, "вкрай заклопотаний негативними статтями журналіста Колєсніка" щодо "Патріота України", вирішив його убити, щоб "завадити його законній громадській журналістській діяльності", - розповіли в організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові заарештували націоналістів, які молотком нейтралізували нападника

Для цього Білецький, Княжеський та Михайленко начебто вирішили заманити "наївного журналіста" Колєсніка на подвір'я на вул. Римарській, 18, вбити його, а тіло вивезти за місто і закопати.

"Над питанням, як можна вбити людину на центральній вулиці міста, в присутності багатьох свідків, слідчий, напевне, не задумувався. Тим більше, що знайомі Колєсніка знали, куди він пішов. Подібні логічні суперечності трапляються в обвинувальному висновку на кожному кроці", - заявили захисники ув'язнених.

Крім того, вони розповіли, що за версією слідства, Білецький витяг з кишені потерпілого, коли той був непритомний, гроші – 12 тисяч гривень та 7 тисяч доларів.

"Потім чомусь вирішив не забирати всі гроші у непритомного, а лише 6 тисяч гривень, замазаних кров'ю потерпілого, розділив на дві частини – одну частину сховав в офісі, другу у себе вдома, де вони й пролежали кілька місяців, чекаючи доки їх "знайдуть" "правоохоронці", - додали у "Патріоті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові заарештували лідера "васильківських терористів"

Як наслідок, в організації висловили сподівання, що усі "ці абсурдні вигадки слідства будуть спростовані під час суду, бо надто грубо зшита кримінальна справа".

Наприкінці судового засідання підсудні висловили незгоду з версію слідства і заявили про свою повну невинуватість.

Наступне судове засідання відбудеться сьогодні, 27 березня.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові розпочався суд над активістами "Патріоту України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути