понеділок, 24 квітня 2023 13:04

У ЄС розповіли про долю нового пакету санкцій проти РФ

У ЄС розповіли про долю нового пакету санкцій проти РФ
Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель розповів про новий пакет санкцій проти РФ. Фото: pravda.com.ua

У Євросоюзі обговорюють 11-й пакет санкцій проти Росії, але ЄС поки не готовий його затвердити.

Пропозиції щодо цього пакета містять додаткові заборони на експорт, які скасовують нинішні винятки, а також заборони на імпорт та транзит через територію Росії. Про це заявив високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Польща, Литва та Естонія направили до Єврокомісії та країн ЄС пропозицію щодо 11-го пакету санкцій проти Росії, обговорення якої розпочалося минулого тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіпр "ударив" по людях, пов'язаних із олігархами РФ

Три країни наполягають на тому, щоб не укладати жодних нових контрактів із Росатомом, не робити жодних інвестицій у російську цивільну атомну енергетику та жодного імпорту збагаченого урану з Росії.

У документі Польща, Литва та Естонія також пропонують заборонити транзит через Росію товарів та технологій, які можуть сприяти її військово-технічному зміцненню та збільшенню промислового потенціалу. А також товарів та технологій, що використовуються в авіації та космічній промисловості.

Закликають також до санкцій щодо лазерної галузі та заборони використання ІТ-підтримки.

Європейський союз збирається заборонити транзит низки товарів через Росію, щоб посилити дотримання вже запроваджених раніше обмежень. Заборона на транзит поширюватиметься на численні технології та інші товари, у тому числі кілька типів транспортних засобів.

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів. Обмежувальні заходи стосуються, зокрема, громадян Російської Федерації, Швейцарії, Ірану та Республіки Малі. Всього в списку 40 осіб.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС розповіли про долю нового пакету санкцій проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути