понеділок, 05 листопада 2012 14:25

У Борисполі затримали торговця українськими нирками

У Борисполі затримали торговця українськими нирками
За кожного донора отримував 2-3 тисячі доларів. Фото: 9e-maya.ru

Служба безпеки України в ході багатоходової спеціальної операції викрила та припинила протиправну діяльність організованої злочинної групи, учасники якої налагодили канал торгівлі людьми з метою вилучення у них органів (нирок).

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Встановлено, що протягом 2011-2012 років учасники цієї групи підшукували і вербували малозабезпечених громадян України, організовували їх виїзд за кордон, забезпечивши паспортами і документами, і передавали спільникам для проведення операцій з вилучення нирок. Операції проводилися в медичних центрах Еквадору, Коста-Ріки і Шрі-Ланки, за що донори отримували грошову винагороду в розмірі 10 тис. доларів США.

У Міжнародному аеропорту "Бориспіль" після проходження реєстрації на авіарейс "Київ-Мадрид" співробітники СБУ затримали організатора цього каналу і двох завербованих ним громадян, 27 і 35-річного жителів Тернопільської області, яких зловмисник планував переправити в Коста-Ріку з метою хірургічного вилучення у них нирок.

34-річний організатор оборудки, раніше судимий, отримував за кожного донора 2-3 тисячі доларів. Встановлено, що він підшукував молодих людей з гарним здоров'ям, у яких виникли серйозні фінансові проблеми - заборгованість за кредитами, маленькі діти, відсутність роботи і т.п.. В ході обшуку в його будинку в комп'ютері виявлені також результати ретельних медичних обстежень донорів, оплачені зловмисниками. За попередніми даними, правопорушники встигли переправити таким чином за кордон сімох громадян України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Прикарпатті судмедекспертів запідозрили у торгівлі органами

В ході обшуку у підозрюваного також вилучено значну кількість наркотичної речовини - марихуани.

За матеріалами СБ України, переданими в органи внутрішніх справ, Слідчим управлінням УМВС України в Тернопільській області відносно організатора порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 149 КК України "Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини". За цією статтею торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а також вербування і передача людини, вчинені з метою експлуатації (в даному випадку - вилучення органів), з використанням уразливого стану особи карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Організатора каналу затриманий в порядку ст. 115 КПК України.

Тривають невідкладні оперативно-розшукові заходи та слідчі дії.

Зараз ви читаєте новину «У Борисполі затримали торговця українськими нирками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути