неділя, 22 квітня 2012 13:48

У Бахрейні перед "Формулою-1" поліція вбила демонстранта під час протесту

Сотні шиїтських демонстрантів вийшли на вулиці Бахрейна в ніч на неділю за кілька годин до етапу гонки "Формула-1", який проходить в цій країні. За повідомленням каналу Al-Jazeera, влада відреагувала жорстко: поліція застосувала сльозогінний газ і шумові гранати, один з демонстрантів був убитий.

Присутні кричали антиурядові гасла та заклики до повалення короля Хамада Аль Халіфи, а також вимоги відпустити на свободу шиїтських політичних ув'язнених, передає "Интерфакс".

Шиїти становлять більшість населення Бахрейну, однак влада знаходиться в руках у сунітської верхівки, у зв'язку з чим перерозподіл доходів країни йде на користь сунітів, відзначає Al-Jazeera. Незадоволені шиїти, натхненні "арабською весною", регулярно проводять акції протесту.

У суботу в столиці острівної держави пройшов марш протесту опозиції, в якому брали участь до семи тисяч чоловік.

Через протести гонка "Формули-1" перебувала під загрозою зриву, але влада Бахрейну заявила, що не має наміру "розв'язувати руки" екстремістам і відмовлятися від "королівських гонок".

Наймасовіша з них мала місце в минулому році, однак тоді на допомогу Бахрейну прийшли влада сунітської Саудівської Аравії, ввівши в країну танки і придушивши повстання шиїтів. США і західні країни, активно підтримали опозиційні настрої в Лівії, Єгипті, Тунісі, Сирії та Ємені закрили очі на придушення мирних демонстрацій бахрейнською владою, яка є близьким союзником НАТО в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «У Бахрейні перед "Формулою-1" поліція вбила демонстранта під час протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути