понеділок, 03 червня 2013 12:15

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Турки бунтували у 67 містах: за ґратами опинилися близько 2-х тисяч осіб
16

Фото: Фото: Reuters

У Туреччині заарештовано близько двох тисяч людей в ході вуличних акцій, що почалися як знак протесту проти планів влади побудувати на місці парку Гезі в Стамбулі торгово-розважальний комплекс, але що вилилися в антиурядові демонстрації.

Протестний рух охопив вже 67 турецьких міст. У них пройшли понад 235 демонстрацій.

Починаючи з минулої п'ятниці, 31 травня, протести не припиняються в таких великих містах, як: Стамбул, Анкара, Анталья, Ізмір і Конья.

Прем'єр-міністр Ердоган поклав відповідальність за події на опозиційну Народно-республіканську партію (НРП). За його словами, саме вона спровокувала маргінальні групи.

"Дерева, міські автобуси були спалені. Щодо цього точно було розпорядження від НРП. Офіційно з 1 по 2 червня спалено 89 поліцейських, 42 приватні, 18 муніципальних автомашин. Знищено чотири будівлі, що належать владі", - заявив прем'єр в інтерв'ю місцевим телеканалам.

Він також звернув увагу на випадки дезінформації в соціальних мережах про дії поліції щодо маніфестантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Султан Сулейман" із "Величного століття" вийшов на протест проти турецької влади?

У ніч з суботи на неділю поліція зняла оточення з площі Таксим у Стамбулі, звільнивши її для демонстрантів. Протестувальники відзначили свою перемогу шумно, стукаючи каструлями і сковорідками і перекривши автомобільний рух.

У той же час в Анкарі та Стамбулі відбулися зіткнення між поліцією і протестувальниками. Поліцейські застосували сльозогінний газ і водомети, у результаті понад сто людей отримали поранення, в основному легкі. Допомогу постраждалим маніфестантам надавали студенти медичних інститутів. З цією метою вони сформували добровільні загони.

У центрі турецької столиці маніфестанти вступили у протистояння з поліцією на площі Кизилай. Проспект Ататюрка, на якому розташована площа, був перекритий барикадами, правоохоронці щохвилини закидали протестувальників десятками шашок зі сльозоточивим і перцевим газом.

У зіткненнях з правоохоронцями брали участь в основному невеликі групи найбільш екстремістськи налаштованих осіб. Вони стояли безпосередньо на барикадах і, ховаючись за фанерними листами і підручними засобами, закидали поліцію камінням, а також перекидали назад в їх бік газові шашки.

Тим часом у 50-10 метрах від епіцентру подій зібралося кілька тисяч людей, в тому числі активісти профспілок, Комуністичної партії Туреччини, Соціал-демократичної партії, молодіжних організацій. Вони виступали проти відкритої конфронтації з поліцією і називали осіб, які кидали у правоохоронців каміння, провокаторами.

Поліція взяла в оточення урядові установи, розташовані поблизу Кизил, в тому числі будинок уряду. Його допомагає охороняти жандармерія, а в оточенні задіяна броньована спецтехніка.

Вимоги у натовпу як і раніше: відставка уряду та відставка прем'єр-міністра Тайіпа Ердогана.

Той, у свою чергу, заявив, що учасники протестів своїми діями "підривають демократичні підвалини". За його словами, реконструкція площі Гезі проводиться з метою розвантаження руху автомобілів і транспорту, і він не має наміру відмовлятися від цього плану.

Разом з тим він визнав, що поліція обрала силові методи помилково, і закликав громадян негайно припинити протести, оскільки, за його словами, площа Таксим "не може бути територією, де екстремісти пускаються у всі тяжкі".

У свою чергу противники планів влади заявляють, що парк Гезі - одне з небагатьох зелених місць у центрі Стамбула.

Зараз ви читаєте новину «Турки бунтували у 67 містах: за ґратами опинилися близько 2-х тисяч осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути