пʼятниця, 11 липня 2014 19:10

Терористи катують заручників методами часів другої Чеченської війни

Терористи катують заручників методами часів другої Чеченської війни
Фото: news.online.ua

На сході України збройні сепаратисти застосовують до заручників тортури, які спостерігалися в Чечні. А один з ватажків терористичних формувань Гіркін став відомий під час другої Чеченської війни, як фахівець з викрадення людей.

Про це сьогодні на брифінгу заявила представник центру громадянських свобод Марія Томак.

"Хоча заручники - це нова для України тема, але це абсолютно не нова тема для пострадянського простору. І, якщо згадати, наприклад російський досвід, чеченський, а його то згадати варто. Якраз в російських громадських організаціях правозахисних, насамперед у "Меморіалу ", є колосальний досвід роботи з цією інформацією, документування. І тут важливо підкреслити, що саме завдяки нашим колегам з "Меморіалу" нам стало відомо про те, що по суті на сході України зараз імпліментірована і сама система заручників, захоплення заручників, тортури, які свого часу існували в Чечні, особливо під час другої Чеченської війни. І навіть на рівні персоналій. Тобто, пан Гіркін, відомий, як Стрілок або Стрєлков - це персонаж ще другої Чеченської війни. У "Мемеоріала" є 6 кейсів, де зафіксована його участь саме в примусовому зникненні людей", - розповіла Томак.

Вона зазначила, що з "заручництвом" Україна зіткнулася фактично під час кримських подій, якщо не вважати Майдан. За її словами, на Майдані так само були примусові зникнення.

"І я хочу нагадати просто, що в Криму досі є, окрім тих людей, які були незаконно екстрадовані до Росії, ще троє зниклих, щонайменше троє зниклих активістів. Хочу нагадати їхні імена. Це Іван Бондарець, Владислав Ващук, зниклих ще в березні, це активісти Майдану, які приїхали до Сімферополя. І відтоді зв'язку з ними немає. А також Василь Черниш, це активіст місцевого Автомайдану, його так само. Невідомо де він знаходиться ", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Терористи катують заручників методами часів другої Чеченської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути