Ексклюзиви
четвер, 23 лютого 2012 09:43

Таліби обіцяють жорстоко мститися натівцям за спалений Коран

Таліби обіцяють жорстоко мститися натівцям за спалений Коран

Рух "Талібан" закликав афганців атакувати західні військові бази в помсту за спалення примірників Корану солдатами НАТО. Про це повідомляє 23 лютого Reuters.

Крім того, ісламісти зажадали від співгромадян вбивати, бити і брати в полон "загарбників", щоб "дати їм урок".

"І вони більше ніколи не наважаться осквернити священний Коран", - йдеться в заяві руху.

Інцидент зі спаленням Корану та інших священних для мусульман текстів стався в понеділок, 20 лютого. Військові з бази в Баграмі вилучили книги у заарештованих афганців, бо тексти нібито носили екстремістський характер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таліби вбили 70 осіб, помстившись за смерть бін Ладена

На наступний день командувач Міжнародними силами сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) генерал Джон Аллен (John Allen) вибачився за поведінку військових, яке викликало обурення з боку місцевих жителів. Більше двох тисяч людей прийшли до бази в Баграмі і закидали її "коктейлями Молотова". Військові у відповідь почали стріляти по натовпу гумовими кулями. Тим часом ще одна демонстрація, що зібрала 500 осіб, пройшла недалеко від бази НАТО в Кабулі.

Ісламісти з "Талібану" останнім часом заявляли про готовність до переговорів як з афганською владою, так і з представниками західних сил. 21 лютого президент Афганістану Хамід Карзай офіційно запросив талібів на переговори, що стосуються мирного врегулювання в регіоні. Ті, в свою чергу, неодноразово заявляли, що необхідною умовою для успішних переговорів є встановлення довірливих відносин з солдатами НАТО.

В середині січня 2012 стався ще один скандальний інцидент за участю солдатів НАТО в Афганістані. Тоді в інтернеті з'явилося відео з американськими військовими, які, як випливає з підпису до ролика, мочилися на убитих талібів. Командування обіцяло розібратися з цим інцидентом і покарати винних. Таліби засудили поведінку американців, але заявили, що вона не позначиться на переговорному процесі.

Зараз ви читаєте новину «Таліби обіцяють жорстоко мститися натівцям за спалений Коран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути