пʼятниця, 10 червня 2022 09:41

Спецтема: Війна Росії проти України

"Суд" окупантів над іноземцями: що відомо про бійців, які воювали за Україну
4

Бойовики так званої ДНР "засудили" трьох воїнів іноземного легіону, які воювали за Україну. Смертний вирок "винесли" двом британцям Ейдену Асліну та Шону Піннеру, а також марокканцю Брагіму Сааудуну.

9 червня іноземні бійці потрапили на лаву так званого "Верховного суду" ОРДО. Що відомо про військових, які воювали на боці Збройних сил України, розповіли у "Главкомі".

Ще 2018 року Аслін переїхав з англійського Ньюарка до України через кохання. Згодом став морських піхотинцем у ЗСУ та отримав друге громадянство - України. Аслін планував одружитися на початку квітня, однак на власне весілля не потрапив.

21-річному Сааудуну сім'я допомогла купити квиток до Полтави за $100 2019 року. Бойовикам ОРДО розповів, що не міг знайти роботу в Марокко, тому приїхав до України. Протягом року вивчав російську на курсах, після чого вступив до Київського політехнічного інституту на факультет авіаційних та космічних систем. Однак не закінчив його. 2021 року Сааудун підписав трирічний контракт і пішов служити з Асліном. Побратими познайомилися у соцмережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За смертний вирок для іноземців доведеться відповісти - Україна розпочала розслідування

Ексменеджер з переробки відходів із Великої Британії Піннер переїхав з дружиною до України, за словами родичів. Згодом підписав контракт із ЗСУ, який мав закінчитися наприкінці цього року. Після Піннер планував займатися гуманітарною роботою. Однак через війну РФ проти України плани змінилися.

Бойовики так званої ДНР "засудили" трьох воїнів іноземного легіону, які воювали за Україну
Фото: росЗМІ
Британець Ейден Аслін переїхав з англійського Ньюарку до України через кохання
Марроканцю Брагіму Сааудуну сім'я допомогла купити квиток до Полтави за 0 2019 року
Ексменеджер з переробки відходів із Великої Британії Шон Піннер переїхав з дружиною до України

Іноземні бійці опинилися в блокованому росіянами Маріуполі. З Азовсталі Аслін іноді виходив на зв'язок із сім'єю. Повідомляв, що з ним усе гаразд, надсилав друзям відео для публікації у соцмережах.

"Одного разу він зателефонував мені та сказав, що в них не залишилося зброї для боротьби", - розповіла ВВС його мати Енг Вуд.

Наприкінці травня військовослужбовці, які обороняли Азовсталь, здалися в російський полон.

Бойовики "ДНР" "засудили" до смертної кари трьох іноземних воїнів, які захищали Україну. Про це 9 червня повідомили російські ЗМІ.

Так званий "верховний суд ДНР" заявив про "вирок" британцям Ейдену Асліну, Шону Піннеру і марокканцю Саадуну Брагіму. Також окупанти заявили, що полонені "можуть оскаржити рішення" і "просити про помилування".

Дали іноземним захисникам України місяць на "оскарження рішення" так званого суду.

Однак на іноземних громадян, які служать у лавах Збройних сил України, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус наділяє їх правом на поводження з ними як з військовополоненими, якщо вони потрапили до рук ворога. Це значить, що вони захищені Женевською конвенцією.

Зараз ви читаєте новину «"Суд" окупантів над іноземцями: що відомо про бійців, які воювали за Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути