вівторок, 27 листопада 2018 07:52

США просять Порошенка і Путіна провести прямі переговори

США просять Порошенка і Путіна провести прямі переговори
Він також закликав РФ звільнити українських моряків і захоплені українські кораблі. Фото:stuki-druki.com

Голова Державного департаменту США Майк Помпео засудив дії РФ щодо ВМС України в Керченській протоц.

Він закликав до прямих переговорів президентів Володимира Путіна та Петра Поршенка, повідомивши про це у своїй заяві.

"Обидві сторони мають проявляти стриманість і дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань і договорів. Ми закликаємо президентів Порошенка та Путіна безпосередньо брати участь у врегулюванні цієї ситуації. У зв'язку з цим ми знову підтверджуємо нашу підтримку формату Нормандської четвірки", - заявив Помпео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова розвідка: Росія перекинула до українського кордону сотні літаків і танків

Він також закликав РФ звільнити українських моряків і захоплені українські кораблі.

Раніше Петро Порошенко провів увечері 26 листопада телефонні переговори з керівником Держдепартаменту США Майком Помпео, обговоривши ситуацію в Керченській протоці.
Вранці 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їхнього переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. В результаті тарана прикордонного корабля РФ було пошкоджено буксир ВМС України.

У Федеральній службі безпеки РФ звинуватили українську сторону в "небезпечних маневрах"під час заходу в "закриту акваторію територіального моря РФ". Після інциденту російська влада в односторонньому порядку закрила Керченську протоку для проходу цивільних суден.

Цього ж дня російський спецназ обстріляв і захопив українські кораблі, включаючи 23 українських військових моряків - членів екіпажів, пізніше їх доставили до окупованої Керчі. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шестеро українських моряків.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану в областях, що межують з РФ, розташованих уздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону, вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

Дії Росії засудили багато іноземних дипломатів і країни Заходу, включаючи МЗС Латвії, Литви, Естонії, Польщі, службу зовнішніх зв'язків ЄС, НАТО і т.д.

Військово-Морські Сили України з розумінням ставляться до так званих свідчень наших військовослужбовців, незаконно захоплених Росією в Керченській протоці, адже методи роботи спецслужб РФ ні для кого не є секретом.

Зараз ви читаєте новину «США просять Порошенка і Путіна провести прямі переговори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути