Ексклюзиви
четвер, 20 травня 2021 18:40

Справа Стерненка-Демчука: у суді слухали потерпілого. Попросив перекладача

Справа Стерненка-Демчука: у суді слухали потерпілого. Попросив перекладача
Одеситам Сергію Стерненку і Руслану Демчуку дали по 7,3 роки в'язниці. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Справу розглядає Одеський апеляційний суд. Фото: facebook.com/ruslan.demchuk.311

В Апеляційному суді в Одесі розглядається справа, за якою Приморський районний суд засудив активістів Сергія Стерненка й Руслана Демчука до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Сьогодні, 20 травня, у засіданні допитали потерпілого Сергія Щербича, для чого заздалегідь запросили перекладача. Оскільки він не розмовляє українською. Він повідомив суду, що Сергій Стерненко запросив його на зустріч у ТРЦ "Рів'єра", для збирання грошей на допомогу бійцям АТО. Потім його запросили в автомобіль, де спереду сидів Стерненко, а за кермом Руслан Демчук. За словами потерпілого, він мав із собою лише портмоне з 300 грн і кредиткою, два мобільних телефони й дозвіл на травматичний пістолет.

За 10 хв до автомобіля підсіли ще двоє. Вони почали заламувати йому руки. Після цього Демчук завів автомобіль, а Стерненко дістав пістолет і тричі вистрілив. Хто після цього всього витягнув у нього з кишень речі, він не знає, відповів на питання прокурора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Стерненка-Демчука: як минуло слухання й коли можуть ухвалити вирок

Додав, що потім Щербича завели до підвалу, посадили на стілець і надали йому першу допомогу, витягнувши з ноги кулю. А потім допитували й били. Вимагали скласти депутатський мандат і закрити свою громадську організацію. Погрожували родині. Після цього його повернули до Одеси й відпустили.

Удома потерпілому, за його словами, надали першу медичну допомогу. А наступного дня дав свідчення поліції й поїхав до обласної лікарні. З лікарні поїхав до слідчого для проведення слідчих дій.

Адвокати активістів звернули увагу на низку розбіжностей у свідченнях потерпілого. По-перше, Щербич підписав протокол, відповідно до якого він нібито ознайомився й упізнав пістолети. А на судовому засіданні він сказав, що не бачив пістолетів, а бачив лише фото. По-друге, у суді першої інстанції потерпілий стверджував, що звернувся до поліції сам - до свого знайомого поліцейського. В апеляційному суді він стверджує, що поліцейські приїхали до нього з власної ініціативи, дізнавшись про викрадення із соціальних мереж.

Слухання справи продовжиться завтра, 21 травня.

23 лютого Приморський райсуд Одеси відправив за ґрати проукраїнського активіста Сергія Стерненка. Ідеться про справу шестирічної давнини щодо викрадення депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича. Його, за свідченнями самого ж депутата, катували й вимагали скласти мандат. Крім Стерненка, вирок присудили його соратнику Русланові Демчуку. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Але термін відповідальності за статтею щодо викрадення вже збіг. За двома іншими статтями обох ув'язнили на сім років і три місяці. Прокуратура просила для них вісім років кожному.

Зараз ви читаєте новину «Справа Стерненка-Демчука: у суді слухали потерпілого. Попросив перекладача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути